Spremni infrastrukturni projekti za fondove EU


06. decembar 2012. DRUŠTVO – Zaključivanjem Protokola o poslovno-tehničkoj saradnji sa Istraživačko-razvojnim institutom ”Kirilo Savić” Smederevo je stvorilo preduslove za apliciranje za dobijanje novčanih sredstava iz evropskih pretpristuipnih fondova.

Naime, Ministarstvo energetike razvoja i zaštite životne sredine usaglasilo je sa Evropskom komisijom uslove za pristup i korišćenje fonda donatorskih (nepovratnih) sredstava za finansiranje humanitarnih projekata, projekata koji podižu nivo kvaliteta životnih i radnih uslova uz značajno smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu. To su projekti za vodosnabdevanje, sakupljanje i tretman komunalnih i industrijskih otpadnih voda, upravljanje i tretman čvrstog komunalnog otpada, povećanje energetske efikasnosti objekata, javnog osvetljenja.

JKP ”Vodovod” i Direkcija za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo su pripremili i dostavili projekte za konkurisanje za nepovratna sredstva evropskih fondova, a koji doprinose podizanju kvaliteta životnih uslova uz smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu.

Projekti sa kojima će Smederevo aplicirati za sredstva su: izgradnja novih kanalizacionih mreža u ulicama – Grad Smederevo, izgradnja novih kanalizacionih mreža u moravskim selima, izgradnja novih kanalizacionih mreža u šumadiskim selima, izgradnja PPOV Smederevo, infrastrukturno opremanje Dunavske marine, izgradnja hidrograđevinskih radova Dunavske marine, izgradnja Dunavske marine, modernizacija javnog osvetljenja radi uštede električne energije u gradu Smederevu, izgradnja nove vodovodne mreže u ulicama – Grad Smederevo, rekonstrukcija vodovodne mreže u postojećim ulicama, objekti vodovoda, izgradnja magistralnih cevovoda, izgradnja vodovodne mreže u moravskim selima, izgradnja vodovodne mreže u šumadijskim selima.

Izvor: smederevo.org.rs