Sprečen šverc, ne i krađa gvožđa


31. januar 2013. HRONIKA – Izvor: Agencija Beta -Uprava carina saopštila je danas da su carinici na graničnom prelazu Đerdap sprečili pokušaj krijumčarenja velikog kontigenta paste za zube, sirupa protiv kašlja i dečije kozmetike, ukupne vrednosti oko 123.000 evra.

U saopštenju se precizira da je više od 5000 pasti za zube za odrasle i decu marke “Nenedent”, gotovo 5.500 krema za decu i skoro 32.000 sirupa protiv kašlja marke “Hustagil”, otkriveno je u zadnjem delu kamiona, bugarskih registarskih oznaka, iza palete suvog grožđa i semenki od bundeve.

Prilikom detaljne kontrole, carinici su pronašli i listu utovara iz koje se mogla videti vrednost neprijavljenih proizvoda kao i da je pošiljalac firma iz Nemačke za primaoca u Bugarskoj, navedeno je u saopštenju.

Posada broda Jugoslovenskog rečnog brodarstva “Kajmakčalan” prijavila je policiji u Smederevu da
je, dok su plovili nizvodno Dunavom, u blizini Ribarskog naselja, sa barže u pokretu ukradeno otpadno gvožđe.

Sa obale je sinoć prišlo nekoliko čamaca, sa kojih se više osoba popelo na barže, pretovarilo gvožđe u čamce i odvezlo se prema desnoj, smederevskoj obali Dunava.

Gvožđe je vlasništvo dve firme iz Beograda i Stare Pazove, a trebalo je da se preveze do rumunske luke Konstanca.

Policajci su na obali Dunava, u Ribarskom naselju, zatekli četiri lica u dva čamca natovarena gvožđem i uhapsili Džavida K. (30), Irfana S. (23), Šabana R. (24) i Simbada R. (35) iz Smedereva.

Određeno im je policijsko zadržavanje, posle kojeg će biti sprovedeni istražnom sudiji Osnovnog suda u Smederevu. Policija nastavlja istragu. Pretpostavlja se da je ukradeno nekoliko tona gvožđa, a količina će biti poznata tek za nekoliko dana, nakon istovara robe na krajnjem odredištu, saopštila je policija.