Sprečen krivolov prepelica


27. avgust 2017. HRONIKA – Izvor: RTV – Aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije uz pomoć službenika Policijske stanice iz Smedereva sprečili su još jedan slučaj nezakonitog lova na prepelice uz korišćenje zakonom zabranjenih elektronskih vabilica.

Na njivama koje se nalaze u ataru sela Osipaonica kod Smedereva pronađene su tri vabilice, a policijska patrola i aktivisti Društva napravili su zasedu u koju su upale četiri osobe. Među osobama koje su policajci legitimisali bio je i lovočuvar Lovačkog udruženja “Pomoravlje” iz Osipaonice. Policajci su na informativni razgovor priveli i tri lokalna lovca.

Sezona lova na prepelice traje od 1. avgusta do 30. septembra, a širom Srbije više od 800 elektronskih vabilica emituju oglašavanje prepelica i mame ih u sigurnu smrt.

Korišćenje ovih nelegalnih uređaja krivolovcima osigurava do deset puta više ubijenih ptica nego u legalnom lovu, kao i siguran profit nakon što se te prepelice prokrijumčare preko granice.

U Srbiji se svake godine krivolovi više od 60.000 prepelica, podaci su Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Kada se tom broju pridoda i oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, jasno je da se populacija ove male koke selice masovno i bezobzirno uništava u Srbiji.

Situacije nije bolja ni u drugim balkanskim državama, niti na Bliskom Istoku i severu Afrike gde tokom seobe stradaju milioni ptica.