Sporazum o saradnji između dva festivala poezije


18. oktobar 2012. KULTURA – Sporazum o kulturnoj saradnji potpisali su juče u Smederevu direktor Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen, Goran Đorđević i predsednik Svetskog festivala poezije u Kalkuti, Ašiš Saniel.

Predsednik Skupštine grada Smedereva, Branče Stojanović, pozdravljajući drage goste iz prijateljske Indije, podsetio je da su nekada postojali sporazumi između Jugoslavije i Indije, a da ih sada nema.

„Zato je važno što smo danas formalizovali saradnju sa predstavnicima ove velike i prijateljske zemlje, za početak u okviru kulturne razmene“, naglasio je Stojanović.

Sporazum podrazumeva kulturnu saradnju između dva festivala, ali i između dva grada, rekao je direktor Smederevske pesničke jeseni, Goran Đorđević.

„Velika je čast za Festival i za Grad Smederevo da smo napravili dogovor o saradnji sa jednim od najvećih i najznačajnijih gradova na svetu, koji ima više hiljadu godina dugu kulturu i istorijski uspon. To je grad od 18 miliona stanovnika koji je prihvatio naš predlog i sada krećemo da približavamo srpsku kulturu Bengalcima i drugim narodima u Indiji, a oni da svoju kulturu približavaju srpskom narodu“, rekao je Đorđević.

On je dodao da sada, van oficijelne politike, ali pod pokroviteljstvom Grada Smedereva, „umetničkim dogovaranjem postižemo mogućnost da plasiramo naša dela u tom velikom svetu i da naši ljudi upoznaju stvaralaštvo Indije. To je u početku književnost, a kasnije će biti i druge umetnosti.“

Najavljeno je da će ova dva festivala, tokom narednog perioda, prirediti i štampati antologije savremene poezije autora iz Srbije i Indije.

Sporazum o saradnji između dva festivala poezije potpisan je u okviru 43. Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen, koji se održava u Smederevu i trajaće do 19. oktobra.

Izvor: smederevo.org.rs