Socijalni stanovi


18. oktobar 2011. DRUŠTVO – Biće izgrađena 1663 socijalna stana u dvanaest gradova u Srbiji. Smederevu su odobrena kreditna sredstva za izgradnju 150 stambenih jedinica. Ukupna vrednost projekta je 60 miliona evra. Iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope obezbeđena su 32 miliona evra, dok će ostatak obezbediti država i lokalne samouprave.

Ministarstvo je predvidelo izgradnju 626 stanova za neprofitni zakup i 1007 za neprofitnu prodaju.  Od 150 stambenih jedinica koje će se graditi u Smederevu na lokaciji Vinogradi- Novi grad  njih stotinu biće namenjeno za neprofitnu prodaju, a pedeset za zakup po povlašćenjim uslovima.

Smederevo preko Javnog stambenog obezbeđuje zemljište, projektnu i drugu dokumentaciju, abanka ulaže sredstva i to u odnosu trideset prema sedamdeset.

Cena kvadrata u ovim stambenim jedinicama biće sigurno niža nego što je sada na tržištu. Kako je raniej rečeno u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja ovi stanovi će se prodavati po ceni od 600 do 700 evra po kvadratu, a uslovi će biti definisani zakonom o socijalnom stanovanju i kriterijumima  koje propišu opštine i gradovi.

Kamatna stopa za kredite preko 24 godine neće prelaziti  4%, a prosečna mesečna rata iznosiće 100 do 120 evra po domaćinstvu.

Istovremeno mesečna naknada za iznajmljivanje socijalnih stanova biće, kako je rečeno,  od 40 do 80 evra.

Gradsko veće, a potom i Skupština Grada Smedereva  dali su saglasnost za realizaciju ovog projekta. Procedura odabira korisnika je predviđena od marta 2012. do marta 2013. godine , a potpisibvanje ugovora sa prvim stanarima i njihovo useljenje trebalo bi da počne u januaru 2013. godine.

Izvor: Televizija Smederevo


One comment

  1. Ovo je odlicno ako se sprovede u delo. Prvo sto vise necu bacati pare na izdavanje stanova po ovim cenama, a drugo…tasta me vise nece prozivati da sam luzer.
    Salu na stranu, ovo je nesto sto politicari ne bi smeli da upropaste…ipak je stambeno pitanje vrlo ozbiljan problem u nasoj zemlji.

Comments are closed.