Smederevsko pozorište otvara festival u Leskovcu


06. novembar 2015. KULTURA – Smederevsko pozorište „Kreativni haos“ otvoriće u ponedeljak 9. novembra u 20 časova treći FAPOR – festival amaterske pozorišne režije u Leskovcu predstavom „Tramvaj zvani želja“ Tenesi Vilijamsa, u režiji Nevene Rakočević. Cilj projekta Festival amaterske pozorišne režije je predstavljanje pozorišnih amatera publici (reditelja, glumaca) i njihovo afirmisanje i međusobno kreativno nadmetanje u idejama.

Festival će biti održan od 9. do 14. novembra 2015. godine, a svečana dodela nagrada odigraće se u subotu 14. novembra. Ove godine, posle selekcije Dragana Radovića, u takmičarski program uvršteno je sedam predstava. Pored pozorišta Kreativni haos iz Smedereva nastupaju i Pozorište Centra za kulturu „Masuka“ Velika Plana, Akademsko pozorište Studenskog kulturnog centra Kragujevac, Centar za kulturu opštine Bor – Dramski studio, Grupa „Grupa“ iz Kraljeva i Neformalna grupa „Pera Detlić“ iz Kuršumlije i biće premijerno izvedena predstava „Ispovest“ u realizaciji Škole glume Leskovačkog kulturnog centra. Na festivalu se dodeljuju tri nagrade za režiju, za najbolju glavnu mušku i žensku ulogu i za najbolju mušku i žensku epizodu. Žiri festivala ove godine radiće u sastavu: Saša Latinović, pozorišni reditelj, Miodrag Krčmarik, glumac i profesor scenskog pokreta i Cvetana Radivojević, profesor književnosti.

3. Festival amaterske pozorišne režije – FAPOR organizuje Leskovački kulturni centar pod pokroviteljstvom grada Leskovca.

„Tramvaj zvani želja“ je kultni komad Tenesi Vilijamsa napisan 1947. godine. Ovo je vanvremenska priča o nama samima i svetu u kome živimo. Koliko u njemu ima mesta za književnost, poeziju, muziku? Kako će biti shvaćena ili ne osoba koja dozvoljava sebi da se prepusti „nežnijim osećanjima“? Hoće li je samleti surovi konformizam ili će ipak naći tračak svetlosti za sebe?

Predstava „Tramvaj zvani želja“ premijerno je izašla u sezoni 2012/2013. godine. Na Šestoj smotri dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja „Živka Matić“ proglašena je najboljom predstavom, dok je stručni žiri za najbolju glumicu proglasio Nevenu Rakočević, za ulogu Blanš u ovoj predstavi. Ova predstava bila je zapažena i na „Danima Brane Damjanovića” u Krnjevu, gde je Nevena Rakočević dobila nagradu za najbolje glumačko ostvarenje večeri.

Uloge u predstavi „Tramvaj zvani želja“ tumače: Miloš Živković, Nevena Martić, Nevena Rakočević, Stefan Nikolić, Uroš Pavlović, Vanja Vujović, Ivan Bajčić, Aleksa Vujović, Marija Narandžić, Katarina Đurić, Goran Rakočević, Mia Protić i Iva Sole.