Smederevski veslači ostvarili zapažene rezultate u Lucernu


13. jul 2015. SPORT – Do Svetskog prvenstva za seniore, koje će se od 28. avgusta do 6. septembra održati u Ožibeletu u Francuskoj, ostalo je manje od dva meseca. Rezultati koje su srpski veslači ostvarili na poslednjem Svetskom kupu u Lucernu nagoveštavaju da ćemo u Rio de Žaneiru imati više od tri posade koliko je to do sada bio slučaj na Olimpijskim igrama. Ono što raduje poklonike veslanja u našem gradu je činjenica da u dve posade, koje imaju velike izglede da se domognu Brazila, veslaju smederevski veslači. Plasmanima u Lucernu najavili su dobre rezultate i na Svetskom prvenstvu .

Četverac bez kormilara veslačke reprezentacije Srbije zauzeo je šesto mesto u finalu trećeg Svetskog kupa koji je danas završen u Lucernu. Bogičević, Stojić, Savić i Đerić u velikom finalu još jednom su potvrdili da imaju velike izglede da na predstojećem Svetskom prvenstvu u Francuskoj obezbede vizu za odlazak na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine. Naš četverac je u prvih 1000 metara držao priključak za vodećim ekipama ali je u drugih 1000 metara popustio. Ipak, šesto mesto četverca u vrlo jakoj konkurenciji može samo da raduje. Uz dobre pripreme nije isključeno da se srpski četverac uključi i u borbu za medalje na skupu najboljih veslača sveta.

Aleksandar Filipović – Marko Marjanović zauzeli su prvo mesto u B finalu odnosno sedmo u generalnom plasmanu. Srpski dubl skul je u vrlo neizvesnoj trci pobedio posadu Norveške u foto finišu za 13 stotih delova sekunde. Sa vremenom 6:18,470 u A finalu zauzeli bi odlično četvrto mesto.

Iako su izostale medalje, kao na prvoj regati Svetskog kupa održanom na Bledskom jezeru, četverac i dubl skul pokazali su da imaju kvalitet dovoljan da se sledeće godine nađu na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Veslačka reprezentacija Srbije osvojila je dve medalje u Lucernu. Miloš Stanojević je u skifu za lake veslače bio drugi, dok su Beđik i Vasić ponovili uspeh sa Evropskog prvenstva osvajanjem bronzane medalje.