Smederevski strelci ponovo apsolutni pobednici državnog prvenstva


18. septembar 2017. SPORT – Strelci Streljačkog kluba „Heroj Srba Bezbednost“ ponovo su dominirali na Prvenstvu Srbije malokalibarskom puškom u opštoj kategoriji. Ekipa u sastavu Novica Petrović, Borivoje Provčin i Saša Ilić, bila je rezultatski nadmoćna nad svojim konkurentima u obe discipline, 40 metaka ležeći i trostav. Umalo i sve pojedinačne medalje nisu otišle na grudi Smederevaca. Najstariji i najiskusniji, Novica Petrović, osvojio je još jednu titulu u trostavu, dok je zlato u ležećem stavu pripalo Borivoju Provčinu. Petrović je u ležećem bio srebrni, a Provčin u trostavu bronzani. Medalja u ležećem stavu je za krug izmakla trećem članu ove šampionske ekipe Saši Iliću, koji je u trostavu bio peti.

Smederevski strelci nastavljaju da dominiraju u disciplinama nacionalnog programa. U nedelju je bilo na redu Prvenstvo Srbije malokalibarskom puškom u opštoj kategoriji. Gađalo se u dve discipline i u obe su strelci „Heroj Srbe Bezbednosti“ bili više nego dominantni. Prvo je održano takmičenje u disciplini 40 metaka iz ležećeg stava, u kojoj je Borivoje Provčin za krug preoteo titulu svom klupskom drugu i velikom majstoru Novici Petroviću. Petrović je bio drugi sa 364 kruga, a za bronzanu medalju izborio se strelac subotičkog „Vojnika“ Dragoslav Radaković. Treći član smederevske šampionske ekipe Saša Ilić, za krug je ostao bez medalje. Pojedinačno je još nastupio i Aleksandar Stevanović, koji se sa 345 krugova plasirao na osmo mesto. Ukupno se takmičilo 17 strelaca.
Ekipno SK „Heroj Srba Bezbednost“ sa ukupnim rezultatom od 1087 krugova osvojila je još jednu šampionsku titulu. Drugo mesto pripalo je Streljačkom klubu „Stražilovo“ iz Sremskih Karlovaca sa 1042 kruga, a treće SK „Dragan Jevtić Škepo“ iz Gornjeg Milanovca sa 945 krugova.
U svojoj omiljenoj disciplini, trostav 3 puta 20 metaka, u kojoj je državni rekorder od 2001. godine sa 542 kruga, Novica Petrović je još jednom bio najbolji. Sa 519 krugova bio je bolji od Radakovića koji je imao sedam krugova manje, dok se bronzom okitio Provčin sa 493 kruga. Ilić je bio peti sa 486 krugova. Preciznost je odmerilo 11 trenutno najboljih strelaca u ovoj disciplini.
Malo je poznato da je SK „Heroj Srba Bezbednost“ vlasnik i ekipnog rekorda u ovoj disciplini, koji datira još iz 1996. godine. Tada je ekipa u kojoj je takođe bio Novica Petrović, na Prvenstvu Srbije trijumfovala sa do sada ne dostignutih 1582 kruga. Sa Petrovićem u ekipi tada su bili Dragan Florić i pok. Želibor Mladenović. Dvadeset i jednu godinu kasnije „Heroj Srba“ beleži još jednu ekipnu titulu, a uz Petrovića, u ekipi su Provčin i Ilić. I to nadmoćnim rezultatom u odnosu na konkurente od 1498 krugova, što je 72 više od drugoplasirane ekipe „Stražilova“. Gornjomilanovački „Škepo“ na trećem mestu imao je 1344 kruga.
Streljački klub „Heroj Srba Bezbednost“ je tako odbranio prošlogodišnje titule sa državnog prvenstva, a Petrović je jednu titulu prepustio klupskom drugu Borivoju Provčinu. Ilić je prošle godine bio drugi u trostavu, a treći u ležećem.
Do kraja sezone 2016/2017. ostaje još nadmetanje velikim kalibrom u najstarijoj disciplini streljačkog sporta, vojničkom puškom na 100 metara. „Heroj Srba“ brani ekpinu titulu u disciplini trostav 3 puta 10 metaka, Ilić brani vicešampionsku titulu, a Novica Petrović onu osvojenu u kategoriji veterana, 10 metaka ležeći.