Smederevski karatisti i karatistkinje na Evropskom prvenstvu u Italiji


05. novembar 2014. SPORT – Prošlog vikenda od 01-02. novembra u Italiji (Varese), održano je 42. EVROPSKO PRVENSTVO u okviru Wadokai Federacije. Reprezentaciju Srbije predstavljalo je 13 takmičara koji su zabeležili 17 nastupa u katama i borbama. Pored Srbije, na prvenstvu učešće je uzelo više od dvadeset zemalja članica Wadokai Federacije. Osvojeno je ukupno četiri medalje u borbama- 2 srebrene i 2 bronzane. Mlade takmičarke Viktoris-a, posle samo dve godine treniranja i takmičenja na domaćoj sceni, uspele su da izbore učešće na ovom prestižnom takmičenju. Najbliža medalji bila je Snežana Jerinić, koja je izgubila u borbi za treće mesto, i plasirala se u pet najboljih u Evropi u svojoj kategoriji! Pored Snežane dobar plasman ostvarila je i Nevena Jovanović, koja je na ovom prvenstvu nastupila sa povredom skočnog zgloba, što ju je omelo da ostvari bolji rezultat. U drugoj borbi protiv Italijanke koja je završena rezultatom 0:0, na osnovu pojedinačnog izglašavanja sudija prednost je data takmičarki iz Italije.
Aleksandra Simonović izgubila je prvi meč protiv Mađarice rezultatom 3:0, dok je A.Stanković poražena od strane takmičarke iz Švajcarske rezultatom 1:0. Treba napomenuti da su naše predstavnice pružile svoj maksimum, ali ih je trema u velikoj meri onemogućila da iskažu svoj puni potencijal, obzirom da je ovo njihov prvi nastup na međunarodnoj sceni.

-KK „Viktoris-a” koji na sportskoj sceni Smederava postoji od 2011.godine, za samo nepune tri godine rada izborio je učešće na Evropskom Prvenstvu, što svakako predstavlja veliki uspeh kako za nas u klubu, tako i za grad Smederevo i smederevski sport. Organizacija prvenstva bila je na izuzetno visokom novou, počev od samog smeštaja takmičara do sportskog objekta u kome je takmičenje održano, a koje ispunjava sve uslove za održavanje velikih sportskih takmičenja. Tokom prvenstva viđeno je mnoštvo atraktivnih tehnika i niz akcija, što je donelo dodatnu draž takmičenju i izazvalo ovacije publike. Kvalitet takmičenja bio je na zavidnom novou u prilog čemu govori činjenica da su na prvenstvu nastupali najbolji WKF borci iz Evrope. Zadovoljna sam nastupima svojih takmičarki, i smatram ovo takmičenje kao jedno veliko iskustvo za njih i njihov dalji napredak i razvoj u karateu, ali takođe i veliko iskustvo za mene u ulozi trenera, obzirom da sam do sada na međunarodnim takmičenjima nastupala samo kao takmičar. Za vreme nastupa trema je bila prisutna, što je u mnogome rezultiralo daljem ishodu takmičenja i prilike da se osvoji neka od medalja. Verujem da će vremenom dostići neophodno iskustvo, kao i potrebno samopouzdanje, koje će im dati sigurnost kada su u pitanju ovako velika takmičenja. Preostaje nam da nastavimo sa kvalitetnim radom kao i do sada, i da poradimo na detaljima koji su primećeni na ovom prvenstvu, pre svega na agresivnost i veći niz akcija tokom borbi. Ovoga puta nismo osvojili da osvojimo medalju iako smo bili na korak do nje, ali sam ubeđena da će ove devojčice, koje su relativno mlade, svega 14 godina, ostvariti svoj maksimum već na narednim većim takmičenjima. Ovim putem zahvaljujem se mojim takmičarkama na načinu na koji su prezentovale svoj klub, grad i svoju državu, kako na tatamiju, tako i van njega! Svaku njihovu borbu doživljavala sam kao svoju, i bez obzira na rezultat koji su ostvarile ponosna sam na svaku od njih ponaosob. Ova medalja nam je umakla, ali naredna sigurno neće, jer su ove devojčice tek na početku stvaranja rezultata, i o njima će se tek pričati- Jovana Savić (trener KK „Viktoris”).