Smederevski astronomski vikend


16. septembar 2013. DRUŠTVO – Ovog vikenda u Malom gradu Smederevske tvrđave organizovan je Smederevski astronomski vikend.

Pokretna opservatorija Astronomskog društva ”Ruđer Bošković” omogućila je Smederevcima da u nedelju od 17 do 23 časa posmatraju nebo nad gradom. Ideja da upravo ovaj program upotpuni ovogodišnju Smederevsku jesen, potekla je od organizatora.

”Mi smo odgovorili na zahtev organizatora Smederevske jeseni koji su izrazili želju da upriliče i astronomski program u okviru manifestacije. Za sada smo ove nedelje doneli teleskop, a pripremljen je i alternativni deo programa. Ukoliko ne bude posmatranja, što je veoma izvesno, na video bimu biće projektovana prezentacij, uz razgovor sa ljudima”, rekao je saradnik Astronomskog društva ”Ruđer Bošković”, Branko Simonović.

Pomenuti program, u okviru 126. Smederevske jeseni, potpuno je besplatan i u okviru njega su građani Smedereva mogli da prošetaju Sunčevim sistemom, kao i celom vasionom od nastanka do savremenih dana.

Iz Astronomskog društva poručuju da su oni tu da popularizuju astronomiju, a Smederevci će u pogledu kroz teleskop moći da uživaju već naredne nedelje, takođe od 17 do 23 časa.

Izvor: smederevo.org.rs