Smederevske pištoljašice na međunarodnim turnirima


16. jun 2014. SPORT – Streljačka družina „Smederevo“ prvi put u istoriji kluba imala je čak tri predstavnika na najjačem Svetskom kupu u streljaštvu. Na olimpijskom strelištu u Minhenu, među 1300 sportista iz 96 zemalja, pištoljem su pucale Ana Alentijev i Jasmina Grgić, a u trenerskom timu reprezentacije Srbije bio je i Boban Marinković, saradnik za mlađe kategorije pištoljem.

Na svom prvom seniorskom Svetskom kupu, Ana Alentijev, je gađala malokalibarskim pištoljem (30 plus 30 metaka), van konkurencije, za tzv. „em–ku–es“ (MQS – The Minimum Qualification Scores), odnosno „minimalni kvalifikacioni rezultat“, koji je obavezan, za strelce koji želi da učestvuje na takmičenjima Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF). Pucala je precizan deo 283 (po serijama 94, 96, 93) kruga. Bila je dobra, borila se uspešno sa tremom i pritiskom. Mogla je i koji krug više, ali sve u svemu, dobar rezultat za Anu, koja je bila jedna od najmlađih takmičarki. Brzo gađanje je završila rezultatom od 278 (94, 98, 86) krugova. Ukupno 561 krug, 6 više od minimalnog kvalifikacionog rezultata.

– Ana Alentijev je imala uspešan debitanski nastup na seniorskom Svetskom kupu u Minhenu. Pucala je u granicama svojih mogućnosti, iako je imala veliku šansu da bude i dosta bolja, s obzirom da je podbacila u poslednjoj seriji, kaže Boban Marinković, trener.

Druga smederevska pištoljašica, seniorka Jasmina Grgić, nastupila je u konkurenciji 95 takmičarki i sa 575 krugova zauzela 27-mo mesto. Preciznu je gađala 287 (97, 94, 96), a brzu 288 (98, 96, 94) krugova. Grgićeva je pucala i u disciplini vazdušni pištolj i takođe ispunila kvalifikacionu normu, od 365 krugova, sa odličnih 379 (93, 97, 93, 96) krugova. Ona se ovih dana takmiči i na trećem Svetskom kupu u Mariboru, a gađaće sa oba oružja, mk pištoljem za „em-ku-es“, a vazdušnim u takmičarskoj konkurenciji.

Srpski mladi strelci učestvovaće na jednom na najjačih svetskih juniorskih turnira „Olimpijske nade“ u Plzenu od 18. do 22. juna. Sportski dirktor Streljačkog saveza Srbije Srećko Pejović ističe da će ovo takmičenje biti jedno od najvažnijih u pripremama za svetsko seniorsko i juniorsko Prvenstvo sveta u Granadi u septembru. SD „Smederevo“ imaće dve takmičarke na ovom turniru, gde naši mladi strelci godinama postižu izvanredne rezultate i obaraju rekorde. U sastavu reprezentacije Srbije vazdušnim pištoljem pucaće Ana Alentijev, a pojedinačno će pucati i MK pištoljem. Svoj debitantski nastup na međunarodnom takmičenju imaće Ana Todorović, MK pištoljem. U stručnom štabu je i trener Boban Marinković.