“Smederevska jesen” od četvrtka do nedelje


21. avgust 2014. DRUŠTVO – Izvor: Naše novine – Smederevka jesen ove godine će, za raliku od uobičajenih nedelju i prošlogodišnjih mesec dana, trajati četiri dana. Glavni razlog je sveopšta situacija, poručuje za Naše novine, Branče Stojanović, predsednik Organizacionog odbora manifestacije.

Za razliku od prethodne godine i celomesečnog trajanja, ogodišnja Smederevska jesen proteći će znatno skromnije. Naime, 127. manifestacija u „slavu vina i grožđa“ trajaće svega četiri dana, od 18. do 21. septembra, kaže, za Naše novine Branče Stojanović.

Mislim da u ovom trenutku, u godini u kojoj je poplavljeno nekoliko sela, a ljudi ostali bez domova, program treba da bude koncipiran tako da sadrži sve ono što je suština i najvažnije u toj manifestaciji i toga će biti. Dakle, ako je Smederevska jesen počela davno, tako što su se Smederevci dosetili da na pristaništu, gde staju trgovački brodovi, naprave izložbu svojih proizvoda i tako ih prodaju, onda je za mene najvažnija ta dimenzija, ili na primer tradicionalni defile. Svega toga će biti, a ostali, prateći programi, uglavnom zabavnog karaktera, mogu ali i ne moraju da budu zastupljeni uvek u istoj meri, kaže Stojanović, predsednik Organizacionog odbora Smederevske jeseni.

Ideja je da akcenat stavimo i na istorijski značaj srednjevekovne prestonice koja je bila brana daljem prodoru Osmanlijskog carstva u Evropu. Stoga je i jedan od najvažnijih, „nosećih“ programa upravo izložba kojom će biti prikazan značaj Smedereva u tom smislu.

Na pitanje koliko će koštati 127. Smederevska jesen, Stojanović poručuje da je još uvek rano za procene i da će se detalji znati u narednim nedeljama.

Program još uvek nije usvojen, to će se dogoditi uskoro i tada će biti jasnije koliko će koštati i kako će tačno biti plaćena, jer osim izdvajanja iz budžeta, za koja verujem da neće biti veća, očekujemo i donacije naših preduzeća. U nameri da svima omogućimo da prikažu svoje proizvode, voće, zanate i sve ono što inače karakteriše ovu manifestaciju, odlučili smo da ne povećavamo cene zakupa tezgi – zaključio je predsednik Organizacionog odbora.

Inače, Smederevska jesen je među najstarijim manifestacijama u Srbiji, a nastala je iz izložbi grožđa i vina koje su 1889. organizovali naši vinogradari na Dunavskom keju. Vremenom je, od susreta poljoprivrednika i revije njihovih proizvoda, prerasla u najznačajniji gradski događaj koji objedinjuje privredne, turističke, kulturne, sportske i zabavne sadržaje, zbog čega je naročito atraktivna gostima.