”Smederevska jesen” od 3. do. 9. septembra


15. avgust 2012. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Tradicionalna manifestacija ”Smederevska jesen”, 125. po redu, biće održana od 3. do 9. septembra na tvrđavi, najavili su danas organizatori.

Programom ovogodišnje manifestacije, osim sajmova privrede, poljoprivrede, suvenira, starih zanata, predviđena su književna, viteška, karnevalska, muzička, dramska i sportska dešavanja.

Predsednik Skupštine grada Smedereva i Organizacionog odbora ”Smederevske jeseni” Branče Stojanović je kazao da se ova turističko-privredna manifestacija održava svake godine u septembru, u slavu grožđa i vina Smederevskog vinogorja, sa bogatim kulturno-umetničkim programom u čuvenoj Smederevskoj tvrđavi i na ulicama grada.

Prema njegovim rečima, posebno mesto u programu zauzima i svečani defile u kojem će se, osim smederevskih folklornih grupa, predstaviti i karnevalski gradovi Srbije, ali i strane ambasade sa izvođačima.

Osim dečijeg programa, planirani su i nastupi folklornih i etno pevačkih grupa, među kojima su ”Beogradski solisti”, kao i popularne grupe ”Zemlja gruva”, ”Partibrejkers” i ”Amadeus bend”, kao i ”Legende”.
Kroz izložbu ”Seoska dvorišta” seoske mesne zajednice i poljoprivredni proizvođača predstaviće potencijale ovog kraja.

U okviru ovogodišnje manifestacije organizovaće se program pod nazivom ”Suveniri Srbije u Smederevu”, sa ciljem da se na jednom mestu okupe turističke organizacije koje, u okviru svoje delatnosti, imaju suvenirnice, odnosno prodaju suvenira.

Ovaj program učesnicima pruža mogućnost promocije, prezentacije i prodaje suvenira žiteljima Smedereva i mnogobrojnim posetiocima ove manifestacije.
Istovremeno, učesnicima se pruža mogućnost prezentovanja turističke ponude grada, odnosno opštine iz koje dolaze.

Turistička organizacija Smedereva obezbediće prodajni prostor na odgovarajućim drvenim tezgama u skladu sa izlaganjem na otvorenom, kao i učešće bez naplate kotizacije.