Smederevo sutra potpisuje ugovor sa Fincima


03. mart 2014. DRUŠTVO – Finska kompanija PKC Vajering Sistems i grad Smederevo u utorak treba da potpišu ugovor o zakupu poslovnog prostora – proizvodne hale u kojoj će se praviti kablovi za kamione i automobile.

U početnoj fazi predviđeno je da posao dobije oko 500 Smederevaca, a već naredne godine fabrika bi trebalo da ima oko 1.500 zaposlenih.

Memorandum o razumevanju koji najavljuje izgradnju fabrike kablova finske kompanije u Smederevu, sredinom novembra prošle godine, potpisali su Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade Srbije, dr Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva i Juka Torniainen, predsednik borda direktora PKC Vajering sistema.

PKC je jedna od najvećih finskih kompanija, do 1991. u sastavu “Nokije”, a kada se ova definitvno opredelila za proizvodnju telekomunikacione opreme, izdvojio se i pokrenuo fabrike u Estoniji i Rusiji.

Osim u Finskoj i u ove dve zemlje, PKC ima pogone i u Irskoj, Nemačkoj, Poljskoj i Ukrajini, posluje u 10 država na četiri kontinenta. Ovo je prvi posao PKC-a u zemljama bivše Jugoslavije i čitavom regionu.

Potpisivanje ugovora o zakupu bilo je predviđeno za ponedeljak uveče, ali je iz kabineta gradonačelnice Smedereva u poslednji čas stiglo izvinjenje i obaveštenje o pomeranju za utorak ujutro jer je, stoji u saopštenju “do odlaganja došlo iz objektivnih razloga“.

Izvor: Blic