“Smederevo pod prstima” u Novom Sadu


19. maj 2012. KULTURA – U Muzeju grada Novog Sada, u prostorijama Zbirke strane umetnosti u Dunavskoj ulici, otvorena je taktilna izložba “Dotakni istoriju” koju su pripremili muzej u Smederevu i novosadski muzej.

Eksponati i izloženi materijal posebno su pripremljeni kako bi postavka bila dostupna slepim i slabovidim sugrađanima. Uz mogućnost da izložene predmete dodiruju, postavku prate i objašnjenja za koja je upotrebljeno Brajevo pismo, kao i katalog takođe pripremljen za slepu i slabovidu publiku.

Po rečima jedne od autorki Tatjane G. Gačpar, direktorke Muzeja u Smederevu, ideja za izložbu potekla je iz projekta ovog muzeja “Smederevo pod prstima”, takođe namenjenog slepoj publici. Druga autorka je Danica Ivančević iz Muzeja grada Novog Sada.

Direktorka novosadskog muzeja Vesna Nedeljković Angelovska navela je da su svi izloženi predmeti potpuno bezbedni za dodirivanje, jer su brižljivo odabrani, pa zaštićeni i restaurirani upotrebom bezbednih preparata, tako da će posetioci moći sasvim slobodno ih dotaknu i osete.

Izvor: 021.rs