Smederevo ostaje i bez rafinerije?


04. jul 2012. DRUŠTVO – Kompanija Komiko oil predložiće gradu Smederevu da novac za zakup zemljišta za rafineriju plati do 15. avgusta uz zateznu kamatu za svaki dan kašnjenja. Gradske vlasti, međutim, poručuju da procedura mora da se poštuje i da će tužiti Komiko oil ako prekrši ugovor.

Ni posle opomene sa rokom od osam dana, Komiko oil nije uplatio 652 miliona dinara za zakup zemljišta za gradnju rafinerije nafte u Smederevu.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović navela je da je, dan pre isteka novog roka za uplatu koji je firma Komiko oil dobila od predstavnika grada, održan sastanak sa predstavnicima te kompanije koji su upoznati sa budućim koracima koje će preduzeti javni pravobranilac u cilju poštovanja Ugovora, prenosi Tanjug.

Stav rukovodstva grada, iznet predstavnicima Komiko oila na sastanku, jeste da postoji razumevanje za nastale probleme koje ima zakupac, ali da Ugovor mora da se poštuje, kao i procedura koja je njime definisana, javila je Radio-televizija Srbije.

Gradske vlasti Smedereva su ranije najavile da će poštovati zakon, pa bi već u sredu, kada ističe rok, gradski pravobranilac trebalo da podnese tužbu za raskid ugovora.

Međutim, pošto taj proces traje, ako Komiko oil u međuvremenu plati zakup, gradske vlasti mogle bi da povuku tužbu, navodi RTS.

Komiko oil je ranije najavio da će rafineriju za preradu nafte, investiciju vrednu 250 miliona dolara, izgraditi za tri godine, otvoriti oko 700 radnih mesta i kroz razne donacije, pomoći gradu Smederevu.

Ugovor o izdavanju zemljišta u zakup kompaniji Komik oil, za izgradnju rafinerije u Smederevu, potpisan je 25. aprila u Smederevu, a rok za uplatu novca istekao je 26. juna, pa je produžen za osam dana.

Smederevo potresa velika finansijska kriza, pošto je taj grad u januaru ostao bez velikog investitora, američke kompanije Ju Es Stil, koja je bila vlasnik tamnošnje Železare. Žitelji Smedereva su očekivali da će otvaranje rafinerije u ekonomskom smislu oživeti grad.

autor: MP
izvor: Tanjug/Novi magazin