Smederevo opet bez grejanja


23. januar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Ovaj grad je juče po drugi put u ovoj grejnoj sezoni ostao bez grejanja jer toplana nema mazuta. U utorak su najpre stale četiri glavne kotlarnice, da bi juče „presušilo“ i preostalih devet.

U pet hiljada stanova sa centralnim grejanjem radijatori su hladni, a ukoliko se hitno ne reši problem, velike su šanse da grejanja ne bude do daljeg.

– Sve napore ulažemo da nabavimo makar neku količinu mazuta. Krenuo sam u Udruženje toplana da molim i kumim da nam pomognu, ali slaba vajda. Grad nije prihvatio na početku sezone da se zaduži za 1.000 tona, koliko smo tražili jer su tako učinili i drugi gradovi. Prihvatili su da pomognu za 100 tona, ali evo nedelju dana ni to nismo uspeli da dobijemo – kaže za „Politiku“ Milorad Đorđević, direktor javnog preduzeća za stambene usluge i toplifikaciju.

Ovo preduzeće već duguje 4.200 tona mazuta Republičkim robnim rezervama i AD „Nafta”, a dug je reprogramiran na 60 meseci.

Ako znamo da je 100 tona mazuta dovoljno samo za dva-tri dana, jasno je da će grejanje za Smederevce biti neizvesno do kraja sezone. U naredna dva meseca, koji su ujedno najkritičniji, Smederevu treba 2.000 tona i oko 130 miliona dinara, što je, ako se uzme u obzir teška naplata grejanja, skoro nemoguća misija.

Građani i privreda duguju toplani 210 miliona dinara, što bi rešilo nabavku oko 3.000 tona mazuta, koliko je potrebno do kraja sezone. Ali, na drugoj strani i građani kažu da nemaju para.

Najviše međutim ispaštaju oni koji redovno izmiruju obaveze. Oni su, zbog nemogućnosti da se neplatišama isključi grejanje jer je u Smederevu dvocevni sistem, praktično u istom košu.

Đorđević kaže da je sve više građana koji koriste „rupe“ u zakonu kako bi izbegli da plate račun. Velika boljka za toplanu je član 378. Zakona o obligacionim odnosima o zastarevanju dugovanja.

– Njih zakon štiti na sto načina. Pozivaju se na zastarelost duga, stanove su nasledili od pokojnih roditelja pa ih ne prenose, a kad tužimo, kažu da smo tužili pokojnika i nikom ništa. Dalje imamo zabranu pristupa mestu stanovanja pa ne možemo da uđemo u stan i zavijemo ventile, a zbog dvocevnog sistema ne možemo da sečemo cevi u zgradama – priča Đorđević.

On za naš list kaže da je na jedvite jade uspeo da juče nabavi 25 tona mazuta, ali to je tek četrdeseti deo kapaciteta rezervoara.

– Sa blagajne sam nakupio 1,5 milion dinara i izmolio sam jednu cisternu od 25 tona koja košta 1,8 miliona dinara. Šta da vam kažem, ovo je klasična krpačina – jadikuje direktor Đorđević.
Ponovo su sve oči uprte u Ministarstvo energetike i Republičke robne rezerve odakle se očekuje nešto mazuta. Da li će neke količine stići u Smederevo, niko ne zna, jer sve toplane ovih dana vape za pomoć, a robne rezerve su skoro „prazne“, saznajemo u JP za stambene usluge i toplifikaciju.

Smederevcima ni vreme neće ići naruku, pa im, sva je prilika, predstoji smrzavanje. Od petka meteorolozi najavljuju pad temperature do jedan stepen ispod nule.