Smederevo na sudu zbog cena vrtića


10. april 2015. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Roditelji koji su za boravak dece u smederevskim vrtićima godinama plaćali veću cenu od propisane smatraju da je lokalna vlast izneverila obećanja da treba da im se vrati preplaćeni deo. Zato je većina njih presavila tabak i tužila grad. Osim na sudu, slučaj je završio i kod zaštitnika građana kome su roditelji podneli pritužbu.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović je prvo pozvala roditelje da podnesu zahteve gradu za povraćaj novca, što su ovi masovno i učinili. Do isplate nije došlo uz obrazloženje da se ipak mora čekati izjašnjenje Ustavnog suda, od koga su roditelji još prošle godine zatražili ocenu zakonitosti gradske odluke. A onda je Avramovićeva odlučila da „vruć krompir” prebaci u skupštinsko dvorište, pozivajući se na preporuke zaštitnika građana.

– Kao gradonačelnik nemam pravo da odlučujem o ovoj problematici, ali ću predložiti Skupštini da razmotri mogućnost da se roditeljima koji su od 2010. plaćali prosečnu cenu vrtića nadoknadi iznos za koji se utvrdi da su oštećeni – saopštila je.

Prvo naredno zasedanje lokalnog parlamenta očekuje se krajem aprila,a roditelji obazrivo i s velikom pažnjom čekaju da li će se predlog gradonačelnice i zvanično naći na dnevnom redu. Kažu da sumnjaju da će Skupština odlučiti da im se vrati sporan novac, jer je vlast od početka insistirala da se čeka na odluku Ustavnog suda. Inicijativu Jasne Avramović ocenjuju kao kupovinu vremena. Ipak, kažu, ako bi odlučili da im vrate novac, roditelji iz predostrožnosti neće povlačiti tužbe, već će tražiti sudsko poravnanje.

Vlast je u međuvremenu korigovala spornu skalu po kojoj će roditelji plaćati 20 umesto 40 odsto ekonomske cene, ali je ujedno i povećala cenu vrtića. I to nije sve. U paketu su ukinute i povlastice za roditelje sa dvoje i više dece, pa će se ubuduće plaćati za svakog mališana puno učešće, što do sada nije bio slučaj.

– To je nehuman čin gradskih vlasti i neka vrsta osvete prema roditeljima koji su se pobunili. Tvrde da nema zakonskog osnova za umanjenja, a to nije tačno. Nije mali broj roditelja sa više dece i svi smatraju da su oštećeni takvom odlukom, jer je u mnogim gradovima za treće dete vrtić besplatan – kaže Nenad Grbić, predstavnik roditelja.

Od odluke gradske skupštine zavisi kako će se ova situacija raspetljati. Roditelji se sada nadaju da će vlast ponovo uvesti povlastice, pre svega za roditelje sa više dece, jer će, kažu, tek u tom slučaju njihova borba imati efekat. U suprotnom, nisu isključene ni protestne šetnje.

———————————————-

Trista tužbi

Roditelji su do sada plaćali oko 5.500 dinara po detetu, a po zakonu je trebalo 2.770. Po novom, ekonomska cena je povećana sa 13.860 na 20.442 dinara, pa će roditelji plaćati 4.088 dinara.

– Do sada je podneto više od 300 tužbi za oko 400 dece. Traži se puna razlika od cene uz zatezne kamate. U slučaju da sud osnovne nadležnosti presudi u korist roditelja, grad bi to koštalo mnogo više nego da je novac vraćen dogovorom – navodi Nenad Grbić.
O. Milošević