Smederevo kao dobar primer rešavanja problema interno raseljenih lica


12. oktobar 2013. DRUŠTVO – Specijalni izvestilac UN za ljudska prava interno raseljenih lica, Čalok Bejani, obišao je danas Smederevo, kao primer dobre saradnje centralnog i lokalnog nivoa vlasti koji aktivno učestvuje u rešavanju stambenih i drugih problema interno raseljenih.

Nakon kolektivnog centra u Radincu, specijalni izvestilac UN za ljudska prava interno raseljenih lica, Čalok Bejani, u društvu gradonačelnice Smedereva dr Jasne Avramović, zamenika gradonačelnika Bojana Teofilovića i predsednika Skupštine grada Smedereva Brančeta Stojanovića, posetio je dve porodice interno raseljenih lica. na Kovačićevu i u Radincu.

Gradonačelnica Smedereva je specijalnom izvestiocu predstavila napore i planove lokalne samouprave na rešavanju pitanja ove ugrožene grupe ljudi, u konkretnim slučajevima, prilikom današnje posete četvoročlanoj porodici korisniku stambene jedinice za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima na Kovačićevu i trinaestočlanoj porodici korisniku programa za ekonomsko osnaživanje u Radincu.

Dr Jasna Avramović je ovom prilikom istakla nameru da se 2014. godine i konačno zatvori kolektivni centar u Radincu, u kojem je danas smešteno 30-tak porodica.

Specijalni izvestilac UN za ljudska prava interno raseljenih lica, Čalok Bejani, konstatovao je prilikom današnje posete Smederevu, da se svi u Srbiji jako trude u rešavanju pitanja interno raseljenih lica.

Takav utisak je stekao posle razgovora sa premijerom Dačićem, svim službama Vlade Republike Srbije, kao i u susretima sa čelnicima lokalnih samouprava koje je obišao. Veoma je svestan kompleksnosti problema u Srbiji i činjenice da donatori gube interesovanje za ovaj deo sveta, ali će učiniti sve kako bi mogao kroz budžete UN i druge donatorske fondove da se pomoć interno raseljenim licima ne obustavi, odnosno da se makar zadrži na ovom nivou.

Nakon sastanka sa državnim vrhom Srbije i prijemom kod premijera Dačića i državnog sekeratara Ministarstva spoljnih poslova gospođe Mavrić, u okviru posete terenu, Bejaniju su predočeni primeri dobre prakse na rešavanju egzistencijalnih pitanja interno raseljenih lica sa KiM-a u Smederevu.

Polazeći od dugogodišnje saradnje Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i Grada Smedereva i imajući u vidu da Smederevo predstavlja dobar primer saradnje centralnog i lokalnog nivoa vlasti, drugog dana posete Srbiji, Bejani je posle neformalnog naselja Čukarička padina, posetio kolektivni centar u Radincu, kao i porodicu korisnika stambene jedinice za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima i porodicu korisnika programa za ekonomsko osnaživanje.

Specijalni izvestilac UN za ljudska prava interno raseljenih lica Čalok Bejani, nakon posete Smederevu, otputovao je u Prištinu.

Izvor: smederevo.org.rs