Smederevo- između grožđa i nakovnja


05. decembar 2011. DRUŠTVO -Anegdota o tome, kako je železara podignuta pošto je Tito pogrešno čuo odgovor na pitanje „po čemu je Smederevo poznato”, ozbiljno je dovedena u pitanje. U gradu odavno nema grožđa kao u stara dobra vremena, a poslednjih meseci i gvožđe se lije „na kašičicu“.

Da li je Smederevo grad gvožđa ili grožđa? Odvajkada poznata anegdota o Titovoj plovidbi Dunavom, kada partijske drugove pita po čemu je Smederevo poznato, ozbiljno je dovedena u pitanje.

„Po grožđu“, odgovorili su „drugovi“, na šta će maršal: „Gradite onda železaru!“.

U gradu odavno nema grožđa kao u stara dobra vremena, a poslednjih meseci i gvožđe se lije „na kašičicu“. Najnoviji podatak ipak uliva nadu da Smederevo može da sačuva epitet voćarskog kraja: u prošloj godini, od ukupno izvezenih 25.000tona jabuka iz Srbije, iz Smedereva je otišlo 65 odsto –čak 16.500tona!

Smederevci žive u nadi da će i gvožđe uskoro poteći iz železarinihpeći i da će grad „preživeti”.

O mogućem scenariju u „Ju-Es stilu”, pitamo gradonačelnika Smedereva Predraga Umičevića.

– Zbog strateške važnosti „Ju-Es stila” za ekonomiju Srbije i Smedereva i interesa te kompanije, očekujem da se nađe rešenje i da se na minimalnoj proizvodnji, primerenoj tržištu u okruženju, uz pomoć države i lokalne samouprave održi kontinuitet rada, naravno uz isti broj radnika. Opstanak „Ju-Es stila” je i te kako važan za grad jer budžet u velikoj meri zavisi od proizvodnje u železari.

Hoće li se u Smederevu, uprkos svemu, graditi rafinerija?

To je važno pitanje za energetsku poziciju Srbije na Balkanu i pošto je investitor ostao dosledan u nameri da gradi rafineriju i potvrdio da ekonomska kriza nije ugrozila njegov finansijski kapacitet, uveren sam da će do ovog projekta doći, pre ili kasnije. Siguran sam u to jer je projekat podržan od vlade SAD i njihove ambasade u Beogradu. Što se tiče demagogija na temu ekologije, one više ne stoje jer su i grad i država jasno rekli da zaštita životne sredine nema alternativu.

Kada možemo očekivati izmeštanje luke iz centra grada i izgradnju koloseka do industrijske zone?

U narednih nekoliko meseci počeće radovi i za dve godine očekujemo da se taj posao okonča. To je zapravo preduslov za stvaranje slobodne zone i trimodalnog logističkog centra u Smederevu.

Slobodna zona je još jedna razvojna šansa grada. Da li ćemo konačno iskoristiti poziciju na Dunavu?

Ovakav potencijal ima malo koji grad u Srbiji. Sa resornim ministarstvima razgovaramo da se u Smederevu napravi najveća slobodna zona u Srbiji na više od 200 hektara. Tu bi bili stvoreni uslovi da sve firme koje dolaze grade postrojenja, ali i za lučke kompanije koje bi se bavile pretovarom, sortiranjem, skladištenjem. U slobodnoj zoni firme su oslobođene ulazne carine i PDV-a, a razmatramo mogućnost oslobađanja i od taksa i doprinosa, kako bismo privukli što više investitora.

Hoće li grad dobiti novu marinu za pristan brodova na Dunavu kod Smedereva?

Do kraja godine očekujem da se završi studija koja će pokazati pravi kapacitet marine i nivo neophodne investicije. Interesovanje investitora je sve veće, a razlog je fenomenalna pozicija marine pored tvrđave i kao takva veliki je izazov za sve koji se bave vodnim, nautičkim i istorijskim turizmom.

Izvor: Politika