Smederevo ipak dobija rafineriju?


29. februar 2012. PRIVREDA – Izvor: Beta – Veće grada Smedereva dalo je saglasnost na tekst ugovora o davanju u zakup na 99 godina neizgrađeno gradsko zemljište kompaniji Komiko oil za gradnju rafinerije.

Sledeći očekivani korak je da na sednici Skupštine grada, koja još nije zakazana, a očekuje se početkom marta, da odbornici prihvate stav Gradskog veća.

Odbornici nisu prihvatili tekst ugovora na prošloj sednici Skupštine jer su, pre svega članovi Pokreta za Smederevo, čiji je lider zamenica gradonačelnika Jasna Avramović, zamerili da je višeznačan.

“Naše primedbe na ugovor koje smo izneli na 36. sednici Skupštine grada od 20 primedbi prihvaćeno je 19. od 23 člana ugovora, 14 je izmenjeno”, rekla je Avramovićeva.

Kako je navela, adekvatne institucije grada moraju da odgovore najpre na pitanje da li je davanje ugovora Skupštini u zakonskim okvirima.

“Dobili smo ozbiljniji, kvalitetniji ugovor koji bi trebalo da bude na sednici Skupštine”, navela je Jasna Avramović.

Avramović je naglasila da su primedbe Pokreta za Smederevo suštinske i navela da je grad “maksimalno obezbeđen” kroz određene članove.

Zamenica gradonačelnika je precizirala da je traženo da zeleni pojas bude najmanje 20 odsto od čitave površine rafinerije.