Smederevo hoće deo imovine železare


11. februar 2012. DRUŠTVO – Skupština Smedereva formirala je radnu grupu za popis imovine železare. Grad će od Vlade tražiti da deo imovine od značaja za grad vrati Smederevu bez naknade.

Potražuje se deo stečajne mase “Sartida”, ali i deo prodat “Ju-es stilu”.

Naredne godine navršava se 100 godina od začetka prerade železa i više od pola veka od gradnje Nove železare 1963. godine, od kada je i počelo poklanjane društvene imovine metalurškom gigantu.

Dobar deo imovine grada godinama je knjižen na “Sartid”. Kada je kombinat otišao u stečaj, a potom privatizovan, “pola” grada je pripalo stečajnoj masi, a druga polovina “Ju-Es stilu”.

Sada je država preuzela železaru, pa u Smederevu vide dobru šansu da se deo te imovine vrati. Međutim, šta je sve sada u posedu države, teško je reći.

“ Kroz stečaj i posle privatizacije otkinut je dobar deo grada. Ne znam ni sam šta sve. Radna grupa trebalo bi da sačini popis imovine koja je prodata “Ju-es stilu”, kako bi mogli da tražimo da se deo vrati gradu pre buduće prodaje strateškom partneru. Mada smo u skupštinskom zaključku stavili da to Vlada prenese bez naknade, ne treba bežati da grad ponešto od toga i kupi, praktično otkupi svoje” , kaže Branče Stojanović, predsednik smederevske Skupštine i zamenik predsednika Skupštine novoformirane firme “Železara Smederevo”.

Grad je nedavno javno nudio 200 miliona dinara za otkup dela imovine iz stečajne mase “Sartida”, koji ni posle čitave decenije nije okončan. U toj imovini je fudbalski klub, stadion, Veslački klub, plac u centru grada, pored zgrade gradske uprave, naselje sa stanovima “Vinogradi Carina”.

Izvor: Novosti