Smederevo gradi zatvoreni bazen


13. avgust 2017. DRUŠTVO – Izvor: eKapija – Želja da mladima pruže mogućnost da žive zdravije kroz razne sportske aktivnosti, udružila je Grad Smederevo i rumunsku Opštinu Gilad, partnere u projektu “Vodeni sportovi – zdrava budućnost za našu decu”. Ovaj, dvosmerni projekat finansira EU, preko programa prekogranične saradnje, piše Nedeljni regionalni list Naše novine.

U Smederevu podrazumeva izgradu projektne dokumentacije za izgradnju zatvorenog bazena, a u Giladu radove na otvorenom bazenu kao sportskom centru za decu i mlade. Rok za završetak projekta je maj 2019.
Smederecima je potreban zatvoreni, a meštanima opštine Gilad – otvoreni bazen. Tu je početak ove zajedničke priče koja je zapravo počela krajem 2015, a formalizovana je nedavnim potpisivanjem ugovora o saradnji. Tačnije, reč je o tome da su Grad Smederevo i Opština Gilad postali partneri u projektu koji se realizuje u okviru programa prekogranične saradnje Srbija – Rumunija, (Interreg-IPA), a koji finansira Evropska unija.
Ukupan budžet projekata je 829.000 EUR. Deo koji koristi Smederevo je 434.869 EUR, a Gilad 394.131 EUR. Evropska unija iz IPA fondova finansira 85% od te sume.
Sredstva koja su dodeljena Smederevu služiće za izradu projektne dokumentacije.
Kako je objasnila Zdravka Kovačević Vasić, načelnica Odeljenja za privredu, poljoprivredu, lokalni ekonomski razvoj i javne nabavke, koja je ujedno i menadžerka projekta, u pitanju je jako složen projekat, koji zahteva izardu studije opravdanosti, istraživačke radove, budući da je reč o napuštenom koritu reke Jezave, na kom se planira izgradnja bazena.
Realizacija projekta trajaće 22 meseca, a do maja 2019, rezultati će biti prezentovani i Evropskoj uniji, a u planu je i velika, završna konferencija u Giladu. Tada će, kako se nadaju učesnici, biti konstatovano da su obe strane ostvarile zacrtane ciljeve. Odnosno, da će Smederevo imati kompletno pripremljenu dokumentaciju za izgradnju zatvorenog bazena, a da će u Giladu, biti podignut zatvoreni bazen, kao centar za rekreaciju dece i mladih, pišu Naše novine.