Smederevo dobija slobodnu zonu


19. mart 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – U Smederevu očekuju odluku Vlade Srbije o osnivanju Slobodne zone Smederevo. Na nedavno završenoj sednici Skupštine grada Smedereva definisane su parcele koje će se naći u granicama slobodne zone, koje su javno zemljište i vode se na grad.

– Ovo je bio samo jedan nedostajući detalj u dokumentaciji, pa verujem da će se odluka Vlade Srbiji o osnivanju Slobodne zone Smederevo naći na jednoj od sledećih sednica – izjavila je načelnica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Zdravka Kovačević Vasić.

U Smederevu je krajem marta 2011. godine potpisan ugovor o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje Slobodnom zonom Smederevo.

– Svi koji sada dolaze u Srbiju traže da rade u slobodnoj zoni. To je bio uslov Fijata, Benetona i Jure – rekao je tada direktor Uprave za slobodne zone Srbije Milan Ristić. On je dodao da ovaj grad ima izuzetnu lokaciju, “reku, železnicu i autoput”, obećao je da će Uprava pomoći oko dovođenja investitora.

U Srbiji postoji sedam slobodnih zona, u Pirotu, Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Šapcu, Kragujevcu i Užicu, uz dve u osnivanju – u Smederevu i Nišu.