Smederevo dobija dve nove proizvodne hale


15. april 2015. PRIVREDA – Izvor: eKapija – Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović i vlasnik preduzeća za inženjering, trgovinu i građevinarstvo ITG, potpisali su juče (14. april 2015. godine) Ugovor o izgradnji nove proizvodne hale u vlasništvu grada, prenosi portal grada Smedereva.

– Grad Smederevo gradi još jednu proizvodnu halu veličine 3.500 m2. Onako kako smo uradili PKC halu, tako ćemo završiti i ovu, u kojoj će se od septembra zapošljavati Smederevci. Rok izgradnje hale je 90 dana. Na tenderu je najpovoljniju ponudu dao izvođač radova iz Smedereva – ITG i mi danas potpisujemo ugovor sa Milijom Barovićem, vlasnikom, sa željom da i ova hala bude izgrađena 3 dana pre roka, u kojoj će biti stvoreni uslovi za upošljavanje novih 100 radnika – istakla je gradonačelnica.
Ona je rekla da je cena izgradnje nove hale 113 miliona dinara, što je bila najpovoljnija ponuda na tenderu, investitor je Grad Smederevo, a zakupac je jedna italijanska kompanija. Parcela je u Industrijskom parku u Slobodnoj zoni, nadomak prethodno izgrađene hale za PKC.
– Istog dana, kada budemo postavljali kamen temeljac za ovu halu, krenuće izgradnja još jednog objekta od 7.800 m2 koji će graditi italijanska firma CCVI, u okviru tri hale koje će biti izgrađene, ukupne površine od 13.000 m2 – dodala je gradonačelnica.
Predsednik Skupštine grada Branče Stojanović je podsetio da se ova hala gradi preostalim sredstvima iz kreditnog aranžmana za izgradnju hale za PKC, koji je usvojila Skupština grada Smedereva.
– S obzirom da je ponuda bila povoljnija, pa nisu potrošena sva kreditna sredstva za halu PKC, Skupština grada je na jednom od prethodnih zasedanja donela odluku da sredstva budu iskorišćena za izgradnju još jedne hale – rekao je Stojanović.
Gradonačelnica je naglasila da se uštedelo na osnovu jeftinije ponude i PDV-a, koji nije plaćen zato što se gradi u Slobodnoj zoni i dodala da se sada grade svi putevi u Slobodnoj zoni, hala od 3.500 m2 i carinski terminal sa kolskom vagom, posle čega će ostati još 25 miliona dinara od istog kredita, što će biti upotrebljeno za infrastrukturno opremanje Industrijske zone.
Prema rečima gradonačelnice Smedereva, u novoj hali PKC-a trenutno radi oko 600 radnika.
– Samo tokom ove godine obezbedili smo radna mesta za 3.000 radnika koji će raditi već sada u ovim objektima. Na području Industrijskog parka imamo 12 parcela, veličine od 2-3 hektara, što je sasvim dovoljno prostora za izgradnju novih hala i dovođenje novih investitora. Cilj je da u Industrijskoj zoni bude uposleno najmanje 7.000 smederevskih radnika, da jednom napravimo prostor gde će raditi veći broj radnika i da Smederevo nikada više ne zavisi od “Železare”. Da ne kažemo da kada stane “Železara” sa svojih 5.200 radnika, da je stao grad – izjavila je Avramović.