Smederevo čeka partnera Železare


08. decembar 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Skoro godinu dana nakon odlaska američkog Ju es stila iz Železare Smederevo u gradu se oseća velika ekonomska kriza.

A svi nade polažu u dolazak novog strateškog partnera i očekuju da će oživeti smederevsku privredu i pokrenuti novi investicioni ciklus.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović rekla je da grad pažljivo prati pregovore između potencijalnog strateškog partnera – ruskog “Uralvagonzavoda” – i predstavnika Vlade Srbije.

Izrazila je očekivanje da će do kraja decembra biti uobličeni obrisi ugovora o preuzimanju železare.

“Naša privreda stoji na ‘Železari Smederevo’ i dolazak novog strateškog partnera biće dobra vest kako za Smederevo tako i za Srbiju. Mi željno očekujemo i nadamo se da će već početkom 2013. godine želazara početi da radi dolaskom novog partnera”, poručila je gradonačelnica.

Ona je navela da se očekuje i da budući strateški partner započne novi investicioni ciklus ne samo u železari već i preduzeću “Želvoz”.

Ona je naglasila da je po odlasku Ju es stila iz Smedereva grad pogodila kriza koja se ne ogleda samo u padu životnog standarda i kupovne moći građana, već i prihoda gradskog budžeta koji je tokom poslednjih šest meseci manji za 150 miliona dinara, a to su sredstva koja su proteklih godina redovno pristizala od poreza na dohodak.

Prema rečima gradonačelnice Avramović, bezmalo 20.000 ljudi u Smederevu živelo je mnogo bolje kada je železara radila. Ona je navela da je sada prosečna zarada u gradu znatno niža nego u junu i u novembru je iznosila svega 30.000 dinara.

Predsednik Nezavisnog sindikata u “Železari Smederevo” Mileta Gujaničić slaže se sa gradonačelnicom Avramović da se teško živi u gradu i da će ta čeličana uskoro dobiti novog vlasnika.

On je izrazio očekivanje da će desetočlana delegacija stručnjaka ekonomskog Instituta čelične industrije Čermet iz Rusije, koja od 5. decembra do danas boravi u železari sa zadatkom da sagleda stanje čeličane za potencijalnog strateškog partnera “Uralvagonzavod”, odneti pozitivne procene.

Gujaničić je rekao da je su u železari postrojenja, mašine i pogoni u dobrom stanju i spremni za pokretanje, dok je obrazovanje i kvalitet radne snage na nivou koji se može uporediti sa razvijenim evropskim zemljama.

Gujaničić je izrazio očekivanje da će sindikati i radnici sa novim partnerom napraviti dobar kolektivni ugovor, kao i da će i “Uralvagonzavod” praviti profit.

Podsetio je da je većina zaposlenih u “Železari Smederevo” na plaćenom odsustvu i primaju 65 odsto prosečne tromesečne zarade, dok je oko 1.300 angažovano na poslovima održavanja, remonta, obezbeđenja i administraciji.

Sada je prosečna plata u zeležari 40.000 dinara, dok je ranije bila između 60.000 i 70.000 dinara.

Predstavnik Nezavisnog sindikata iz šabačkog pogona železare “Beli limovi” Dragomir Živković kaže da se kriza i neizvesnost oseća i u Šapcu, gde je od 380 zaposlenih sada angažovano 100 radnika na održavanju pogona.

Građani Smedereva u anketi Tanjuga takođe su istakli da je odlaskom Ju es stila grad pogodila velika kriza, da se sada teško zivi i da svi očekuju pozitivan ishod pregovora i dolazak novog streteškog partnera.

Američki Ju es stil krajem prošle godine je zbog loših finansijskih rezultata odlučio je da se povuče iz Srbije, a železaru je za simboličnu cenu od jednog dolara prodao Vladi Srbije.

Vlada Srbije je u aprilu prvi put raspisala tender za izbor strateškog partnera železare. Taj tender je nekoliko puta produžavan, a poslenji put 28. oktobra i to do 26. decembra.

Do 19. oktobra prijavu za otkup tenderske dokumentacije je jedino podnelo zavisno preduzeće ruske kompanije “Uralvagonzavod”.

Pravo učešća na tenderu imale su kompanije koje su u 2011. ostvarile prihod od najmanje dve milijarde dolara i koje se bave eksploatacijom ruda metala i drugih ruda, proizvodnjom sirovog gvožđa, koksa, čelika i ferolegura, ili proizvodnjom metalnih proizvoda i mašina.

Ponuđači su morali da imaju ukupnu vrednost imovne od najmanje dve i po milijarde dolara, da otkupe transakcionu dokumentaciju i da dostave prvoklasnu garanciju za ozbiljnost ponude od najmanje 1,25 miliona dolara.