Smederevo će imati spomenik despotu Đurđu


18. maj 2018. KULTURA – Izvor: Danas – Na zvaničnoj Internet stranici Grada Smedereva danas je objavljena inicijativa za izbor najboljeg idejnog rešenja za podizanje spomenika despotu Đurđu Brankoviću i njegovoj porodici u Smederevu, prenosi Podunavlje.info.

„U cilju poštovanja mišljenja mnogih naših sugrađana za podizanje spomenika despotu Đurđu i njegovoj porodici u Smederevu, pokrećem ovu inicijativu”, stoji u objavi koju potpisuje gradonačelnica Jasna Avramović.

U tu svrhu, formirana je i komisija, a čine je: Veljko Lalić, redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti, Vlasta Filipović, vajar, Vladislava Ristović Živanović, glavni urbanista grada Smedereva, Tatjana Gačpar, direktorka Muzeja u Smederevu i Dejan Radovanović, vršilac dužnosti direktora Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Zadatak komisije je da utvrdi kriterijume, u skladu s njima objavi konkurs i izvrši izbor najboljeg idejnog rešenja spomenika despotu Đurđu i njegovoj porodici.

Inače, krajem aprila je bila ponovo pokrenuta građanska inicijativa, tačnije peticija, ovog puta onlajn na sajtu peticije24.com, za podizanje spomenika despotu Đurđu u Smederevu.

Takođe danas, pokrenuta je i zvanična inicijativa za izbor najboljeg idejnog rešenja fontane u centru grada, “u cilju poštovanja mišljenja mnogih naših sugrađana za izmenu fontane na Gradskom trgu u Smederevu”.

Komisiju za utvrđivanje kriterijuma, objavljivanje konkursa i izvršenje izbora najboljeg idejnog rešenja, pored glavnog urbaniste Vladislave Ristović Živanović, čine Snežana Čupić, dipl. arhitekta, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Vesna Janković, diplomirani građ.inž. u Javnom preduzeću Urbanizam Smederevo.