Smederevci, ne rasturajte nasip!


24. maj 2014. DRUŠTVO – Izvor: FoNet – Vodostaj Dunava kod Smedereva stagnira, ali i dalje ostaju na snazi sve preduzete preventivne mere, ocenio je danas Štab za vanredne situacije Smedereva, odale je izdat apel da se ne diraju džakovi na bedemima.

Kako je istaknuto u saopštenju, Gradski štab za vanredne situacije upozorio je sve nesavesne građane da ne pomeraju i odnose džakove sa peskom, koji su postavljeni na odbrambenoj liniji i zaštiti grada od poplava i upozorio da će svi oni koji to čine biti strogo sankcionisani.

Prema najnovijem upozorenju Republičkog hidrometeorološkog saveza, na Dunavu kod Zemuna, Pančeva i Smedereva vodostaji se kreću neznatno ispod granice vanredne odbrane od poplava sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja.

U Smederevu je počelo zaprašivanje larvi komaraca iz vazduha i sa zemlje, a za sutra, Gradski štab za vanredne situacije najavio je akciju košenja zelenih površina radi zaštite od krpelja, komaraca i glodara.

U akciju će biti uključeni zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama, mesnim zajednicama, školama, kao i sva domaćinstva.

Seoske mesne zajednice obavezne su da organizuju akciju u svojim sredinama, kaže se u saopštenju i dodaje da je potrebno imati opremu za košenje i zaštitu, čizme, rukavice, naočari.

Direktori preduzeća i ustanova, kao i predsednici mesnih zajednica, dužni su da naprave spiskove ljudi i opreme koje će dostaviti Gradskom štabu za vanredne situacije, a naveden je i broj telefona za dodatne informacije.