Smederevac: Smeta mi što Miroslav glumi sveca


09. septembar 2011. DRUŠTVO – Izvor: vesti-online.com – Dragan Pantić Smederevac ne krije da je besan kao ris, tužan, razočaran, a na sam pomen estrade priznaje da mu je muka. Ovih dana, umesto da uživa u manifestaciji Smederevska jesen, koja se održava u njegovom rodnom kraju, on preti sudom i maše tužbama protiv opštine. Kako kaže, u znak protesta odbio je da se pojavi na večeri narodne muzike.

Smederevo, grade od starina, iako su ga zvali. A, onda je potkačio i kolege…

– Cela ta priča je jadna i tužna. Manifestaciju rade ljudi kojima to ne priliči, koji su zalutali u ceo posao. Ja sam, brate, moje Smederevo promovisao širom sveta – po Americi, Australiji, Evropi, Africi… Ja sam etiketa Smedereva! Pa, svi me i znaju po nadimku Smederevac. Godinama sam se borio da zaživi festival Smederevo, grade od starina. Pre dve godine, festival je održan prvi i jedini put. Ime festivala sam zaštitio, a organizatore Smederevske jeseni upozorio da to ime ne smeju da koriste. Ali, pošto njih baš briga šta ja pričam i ne daju ni pet para na to ima da ih teram po sudovima dok ne isteram pravdu. Drugačije ne može – kaže besan Smederevac.

A, šta su vam zbog toga krive kolege? Zašto stalno kritikujete Miroslava Ilića, zar niste na istoj strani – i on je borac za očuvanje srpske tradicije i pesme kao i vi?
– Nemojte samo njega da mi spominjete. Sad, kao, glumi sveca bez poroka kao da smo svi blesavi. Valjda misli da su svi zaboravili kakve je bahanalije nekada pravio i kako je lomio sve što je stigao kad popije. Pun mi je fišek takvih kao što je on, koji se guraju na svaku manifestaciju. On jedino još nije pevao na otvaranju toaleta! Od desetak pesama je napravio karijeru. Ne mora on baš u svakoj čorbi da bude mirođija i da u svakom gradu uzme pare od Guče do Smedereva. Treba i neko drugi da peva i da živi!

Da li ste pokušali sa čelnicima opštine Smederevo da problem rešite lepim? Eto, zvali su vas da pevate, ali ste vi odbili. Zašto?
– Kako da ne. Ja ću da pevam, a oni će da maznu lovu! Organizatori su prvo napravili spisak pevača koji će da nastupe te večeri, a mene su pozvali da pevam tek kada je najava bila gotova. Naknadno se setili da sam živ, pa misle da meni jednim pozivom zamažu oči. Na spisku je bila gomila imena nekih pevača za koje nikad u životu nisam čuo. Nisu, oni, jadni krivi, ali ima sve da ih teram do sudnjeg dana, jer ne mogu više da gledam kako se bahato uništava srpska kulturna baština. Znam, borim se sa vetrenjačama, dok poltroni i ulizice kupe kajmak… I nemojte slučajno opet Miroslava da mi pomenete!