Smederevac izvozi u milionima evra, a ne zna


09. septembar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Šumedijapress, B92 – Smederevcu Jovanu Nikoliću godinama stižu tužbe za firme koje je otvorila osoba koja je koristila podatke iz njegove lične karte.

Jovanu Nikoliću, bravaru iz Smedereva pre 2 godine ukradeni su podaci iz lične karte. Napravljena je nova sa drugačijom slikom, ali istim podacima U oktobru 2012. godine lažni Jovan otvorio je dve firme koje su u međuvremenu napravile višemilionske gubitke.

Zato su počele da stižu tužbe na adresu pravog Jovana. Tužila ga je nemačka kompanija za neplaćenih 40 tona aluminijuma i guma, ali to nije jedini sudski spor koji ima. Tužen je, između ostalog i za izvoz kafe u vrednosti od 600.000 evra, koja je trebalo da bude prebačena iz Hamburga u Portugal.

Jovan je krađu identiteta odmah prijavio policiji, ali njegov “dvojnik” još nije pronađen. Dok traje policijska istraga, Jovanu i dalje stižu tužbe i pozivi od suda na koje se on on, kako kaže, ne odaziva.

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaže da građani moraju da budu svesni opasnosti kojima su gotovo svakodnevno izloženi.

– To je deo našeg mentaliteta i ja uporno pokušavam da upozorim da to ne treba raditi – kaže Šabić i dodaje da svaki građanin uvek prvo treba da pita onog ko mu traži ličnu kartu, zašto je traži i s kojim pravom.

– Obrada podataka podrazumeva neku svrhu, smisao i osnov. Osnov je ili zakon ili vaš pristanak. Ali, da biste dali pristanak, valjda treba da znate zašto vam neko traži lične podatke – objašnjava poverenik.

Na žalost, većina građana u Srbiji ipak ne razmišlja o posledicama i olako daje svoje lične podatke, pa je i krađa identiteta sve češća pojava.