Slovački biznismen na čelu Železare?


19. februar 2015. PRIVREDA – Izvor: RTS – Peter Kamaraš, slovački biznismen i vlasnik kompanije “Pikaro” sa sedištem u Košicama, najverovatnije će predvoditi menadžment koji će na proleće ući u “Železaru Smederevo”, piše beogradska štampa. Jedan od uslova za novo poslovodstvo biće da se zadrže svi radnici u čeličani.

Peter Kamaraš, osim kompanije “Pikaro”, u Slovačkoj ima još nekoliko firmi. Njegov sin, Juraj Kamaraš, takođe je biznismen i vlasnik je slovačke farmaceutske industrije “Imuna”, koja je svojevremeno bila zainteresovana za iznajmljivanje pogona zrenjaninske “Jugoremedije”, javlja Tanjug.

Politika nezvanično saznaje i da su američki “Esmark” i slovački “Pikaro”, odnosno Džejms Bušar i Peter Kamaraš, imali zajedničku strategiju za preuzimanje 80 odsto kapitala srpske čeličane.

Prema toj strategiji, “Esmark” bi proizvodio čelik i obezbeđivao tržište, a Slovaci bi bili zaduženi za sirovine.

Plan je bio do tančina razrađen, ali kako tvrdi neimenovani sagovornik tih novina, u jednom trenutku je došlo do razmimoilaženja. Upravo tada su i pregovori sa Vladom Srbije krenuli “nizbrdo”, a glavna tačka spoticanja su bile sirovine.

Amerikanci su umesto 200 miliona dolara, koje su tražili od naše vlade u vidu garancija za kredit za nabavku sirovina, udvostručili sumu, a prema pisanju pojedinih listova, tražili su čak i 800 miliona dolara.

Kako je najavljeno, javni poziv za profesionalni menadžment u Železari trebalo bi da bude raspisan u ponedeljak i trajaće mesec dana, a u uslovi bi trebalo da budu slični onima iz poslednjeg tendera.

Do okončanja javnog poziva, Železara će raditi sadašnjim proizvodnim kapacitetom od oko 30.000 tona čelika mesečno. Radnici će ostati na svojim radnim mestima.

Blic piše da je jedan od uslova za menadžere koji će voditi poslovanje Železare da ne bude otpuštanja radnika.

Boris Milošević, predstavnik KPMG-a, privatizacionog savetnika vlade za prodaju Železare, kaže da se trenutno pripremaju tenderski uslovi.

“Biznis plan, uz reference tima, biće odlučujući za izbor, ali i kakav pristup novim tržištima se nudi, gde će se nabavljati sirovine”, navodi Milošević.

Prema njegovim rečima, uslov je da se zadrže svi zaposleni u čeličani.

Do sada nisu vođeni razgovori ni sa jednom firmom, ali u svetu ima više kompanija koje bi mogle vrlo uspešno da rade taj posao, rekao je Milošević, dodajući da nema prepreka da se na konkurs prijavi i “Esmark”.