Sledi finale Evropske lige mladih u streljaštvu


19. oktobar 2017. SPORT – Juniorski reprezentativac Smedereva, Veljko Ilić, ovog vikenda braniće u Osijeku boje Srbije na finalnom turniru Evropske lige mladih u streljaštvu. U ekipi puškom koja će predstavljati Srbiju na ovom takmičenju su još i Đorđe Savić iz Streljačkog kluba „Oko sokolovo“ iz Kosjerića i tri imenjakinje: Marija Kolarević i Marija Malić, članice Streljačke družine „Jedinstvo“ iz Stare Pazove i Marija Zavišić iz Kluba streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda.

U sastavu kadetske reprezentacija Srbije, koja sutra putuje u Osijek, gde će se tokom vikenda takmičiti na finalnom turniru Evropske lige mladih u streljaštvu biće i smederevski strelac Veljko Ilić. Srpski tim puškom izborio je učešće u finalu osvajanjem druge pozicije na kvalifikacionom turniru regiona „Istok“, koji održan proletos u Novom Sadu. Ekipa pištoljem, u kojoj je bio drugi smederevski reprezentativac, Petar Adamović, nije tada uspeo da dođe do mesta koje vodi na završno takmičenje.

U našem nacionalnom timu, pored Veljka Ilića, nalaze se još i Đorđe Savić iz Streljačkog kluba „Oko sokolovo“ iz Kosjerića i tri imenjakinje: Marija Kolarević i Marija Malić, članice Streljačke družine „Jedinstvo“ iz Stare Pazove i Marija Zavišić iz Kluba streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda. Vođa puta i šef stručnog štaba je sportski direktor Streljačkog saveza Srbije Srećko Pejović, a uz njega u stručnom štabu su treneri Ivan Manojlović (Policajac), Saša Iker (Jedinstvo) i Marko Savić (Oko sokolovo).

Na finalnom turniru učestvovaće sedam ekipa. Osim Srbije, za medalje će se boriti Francuska, Mađarska, Italija, Norveška, Švedska i Hrvatska. Za takmičenje se plasirala i Rusija, koja je na kvalifikacijama u Novom Sadu zauzela prvu poziciju, ali prema poslednjim informacijama kojima raspolaže Streljački savez Srbije, odustala je od puta u Osijek.

Ekipe će žrebom na tehničkom sastanku biti podeljene u dve grupe. Posle tri kola po grupama, u petak i subotu, prvoplasirani će se u nedelju u finalu boriti za zlato, drugoplasirani za bronzu.

U Evropskoj ligi mladih takmiče se strelci od 14 do 18 godina u mešovitim ekipama. U svakom meču reprezentacija prijavljuje po tri strelca. Svako ima direktnog rivala u protivničkom timu. Gađaju četiri serije po deset dijabola. Takmičar (takmičarka) sa više pogođenih krugova u seriji dobija dva poena. Za isti rezultat sleduje im po poen. Ukupan rezultat u meču određuje se zbirom poena iz sva tri pojedinačna duela. Dakle, najveća moguća pobeda je 24:0, nerešen rezultat je 12:12.

Veljko Ilić je prvi strelac „Smedereva“ koji će učestvovati na finalnom turniru ovog prestižnog takmičenja za mlade. Pored Petra Adamovića, koji je bio u sastavu ekipe Srbije pištoljem na kvalifikacionom turniru je još učestvovala i Ana Alentijev. Smederevo je, da podsetimo, bilo domaćin finalnog turnira 2014. godine, a Srbija je 2009. godine osvojila zlato vazdušnom puškom u Evropskoj ligi mladih.