Skupština u režiji gradonačelnice prekršila Ustav i Statut?


16. oktobar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Bivši direktor Javnog preduzeća za stambene usluge i toplifikaciju Milorad Đorđević tužio je Grad Smederevo i Skupštinu grada, zbog nepravilnosti prilikom odlučivanja o njegovoj kandidaturi za prvog čoveka gradskih “Pijaca”. Tužbom, koju je podneo Višem sudu, osporava zakonitost zaključka lokalnog parlamenta iz jula ove godine, kojim se “ne donosi rešenje” o njegovom imenovanju na tu poziciju. Đorđević tvrdi da su usvajanjem ovakvog zaključka prekršeni Ustav republike Srbije, Statut grada i Poslovnik smederevske skupštine.

Na konkurs za direktora “Pijaca”, koji je raspisan u julu prošle godine, stiglo je sedam prijava. Šest je odbačeno jer nisu ispunjavale propisane uslove, a Đorđević je ocenjen maksimalnim brojem bodova i kao jedini kandidat predložen za to mesto.

-Resorno odeljenje Gradske uprave uputilo je predlog za moje imenovanje. Članovi Gradskog veća, nakon ucene gradonačelnice, glasali su protiv kandidata koji ispunjava sve uslove i takav zaključak, bez ikakvog obrazloženja i pouke o pravnom leku, prosleđen je skupštini na usvajanje. Time je povređen Poslovnik Skupštine grada, ali i Ustav Srbije koji svakome garantuje pravo na žalbu. To vam je kao da na četiri pismena zadatka u školi dobijete petice, a na kraju vam zaključe keca, i ne obrazlože zašto ćete morati da polažete – objašnjava Đorđević.

Neshvatljivo je, navodi, da pored tolikog broja pravnika koji rade u Gradskoj upravi, prilikom donošenja samo jednog akta može da se potkrade toliki broj grešaka.

– Ja mislim da su oni za grešeke znali i da je cela priča rađena u režiji gradonačelnice Smedereva. Taj konkurs je jako dugo trajao, jer su se mučili kako da neke koji ne ispunjavaju uslove imenuju, a kako da neke koji ispunjavaju sve uslove ne imenuju. Za mene su takvi postupci neprihvatljivi. Prvo, gradonačelnica nije stručna, a drugo, što je još opasnije, gradonačelnica nije dostojna da ceni moj rad i daje ocenu o meni – ističe Đorđević i dodaje:
-Od 74 kandidata koliko se prijavilo na konkurs za izbor direktora svih javnih preduzeća, ja sam u najvećoj meri ispunjavao neophodne uslove. Osim jednog, koji je nedostajao i to sad vidim – ja nisam miljenik gradonačelnice. A zašto nisam miljenik moram i to da kažem. Tri godine, preko svojih eksponenata, vršila je pritisak na mene da primim kotlarnicu u školi “Dimitrije Davidović” koja je bomba u školskom dvosrištu, jer su ugrađeni kotlovi koji nemaju ateste. Isti pristisak vršen je i za kotlarnicu Centra za socijalni rad, koja je urađena van svih tehničkih normi. To nisam želeo da prihvatim. Nisam želeo da zapošljavam njene kadrove, niti da njenim kadrovima na poziv podižem koeficijent. Da sam to radio, bio bih uz sve argumente, najbolji direktor.

Na ovaj korak se, kaže, odlučio kako bi javnosti Smedereva “otvorio oči” i pokušao da pomogne da se “grad izvede iz mraka”, upozorivši da se ovako nešto sutradan može desiti bilo kom pojedincu.

-Kako god da se ovo završi i kakva god odluka da se donese ja ću biti zadovoljan, jer će narod imati uvid u kakvoj državi živi, za kakvo pravo, zakonitost i pravosuđe se zalažu nosioci vlasti i šta svakom pojedincu može da se desi. Onaj ko ima apsolutnu vlast mora imati i apsolutnu odgvornost – zaključio je Đorđević.

Lokacija održavanja konferencije za novinare promenjena je, kako tvrdi Đorđević, jer gradonačelnica zapretila SPS-u, čiji je i on član, da će ih izbaciti iz vlasti, ako mu dozvole da se javnosti obrati u zgradi u kojoj se nalaze njihove stranačke prostorije. –Ako jednom prihvatite ucenu, dolazi sledeća. Danas nisam mogao da zakazanu konferenciju održim gde je planirano, pošto je gradonačelnica tokom vikenda izvršila pritisak na predsednicu i članove partije, da to ne dozvole, jer će ona da ih izbaci iz vlasti. Znači pristajemo i drugi put na ucenu. Šta je sledeće? – pita se Đorđević. Predsednica gradskog odbora Socijalističke partije Srbije objašnjava za “Smederevske” da je takva odluka doneta iz potpuno drugih motiva. -Tačno je da je Milorad Đorđević naš član i da je kao kadar SPS-a bio kadriran na mesto direktora javnog preduzeća za stambene usluge i toplifikaciju. Tema konferencije nisu bila stranačka pitanja, već je najavljeno da će biti reči o poništavanju konkursa za izbor direktora javnih preduzeća. Mišljenja smo da bi to za SPS, kao partiju koja snažno podržava nastojanja Vlade Srbije da se sprovede departizacija i depolitizacija moglo da ime negativnu konotaciju, i to je jedini razlog takve naše odluke – objasnila je Spasojevićeva.