Škole spremne za ponedeljak


17. februar 2012. DRUŠTVO – Izvor: Tanjug – U Kraljevu, Raškoj, Smederevu nastava od ponedeljka, u Novom Sadu nastava u svim školama, osim možda u dve.

Na području Kraljeva, Raške i Vrnjačke Banje u ponedeljak počinje nastava u svim osnovnim i srednjim školama, izjavio je danas Tanjugu načelnik Školske uprave Žarko Milosavljević.

On je kazao da oko 15 škola u ova tri grada ima problema s prokišnjavanjem krovova, ali da je to ograničeno na po nekoliko učionica i da će ovaj problem biti rešen novim rasporedom odeljenja.

Zbog zavejanih puteva, početak nastave je pod znakom pitanja samo u isturenim odeljenjima u planinskim selima Bzovik na području Kraljeva i Plešin na području Raške, naveo je Milosavljević.

On je istakao da su štabovi za vanredne situacije u ova dva grada donela odluku da se tokom vikenda intenzivira čišćenje puteva ka školama, pa je zato moguće da i u ove dve četvorogodišnje škole nastava počne u ponedeljak ili utorak.

Zamenica gradskog sekretara za obrazovanje Dragica Moro rekla je ranije Tanjugu da u 20 beogradskih škola prokišnjavaju krovovi, ali da će do ponedeljka u većini njih problemi biti otklonjeni, tako da će nastava moći nesmetano da se obavlja.

“U velikom broju škola nije bilo kontakta vode i električnih instalacija. Verujem da će sve biti sređeno do ponedeljka, jer nećemo dozvoliti da situacija bude nebezbedna za decu”, rekla je Moro.

Pomoćnik gradonačelnika Smedereva zadužen za obrazovanje Dragan Stanić obavestio je danas Školsku upravu Požarevac da su putevi prohodni, a sve obrazovne ustanove u Smederevu spremne za nastavak školskog programa u ponedeljak.

“U ovom trenutku, osim manjih problema s prokišnjavanjem, sve škole na teritoriji grada su spremne za početak nastave u ponedeljak”, izjavio je Stanić Tanjugu.

Stanić je to preneo i načelniku Školske uprave Požarevac Vesni Zdravković, uz napomenu da tokom vikenda, u slučaju poboljšanja vremenske situacije i otopljenja, može da dođe do promene sadašnje situacije.

“Škole su učinile maksimalne napore da obezbede suve i tople učionice, uz podršku lokalne samouprave u obezbeđivanju dodatnih količina ogreva, a ukoliko dođe do drastične promene za vikend, to je već viša sila”, rekao je Stanić.

U osnovnoj školi “Dimitrije Davidović”, u centru Smedereva, angažovani su profesionalci na čišćenju snega i leda sa krova, potvrdila je danas Tanjugu direktorka Snežana Đurić.

“Sedmočlana ekipa profesionalnih limara, iskusna u ovom poslu, skida led i do 15 santimetara debljine sa krova novog dela zgrade. Rade krampovima”, navela je Đurićeva.

Prema njenim rečima, najveći problem je što je voda procurila u nekoliko učionica u novom delu zgrade i to na instalacijama i plafonjerama, što je predstavljalo dodatnu opasnost od izbijanja požara.

“Isključili smo struju u tom delu zgrade i uključili grejanje, kako bi se, posle čišćenja krova, zaustavilo curenje vode i eventualno osušile prostorije”, kazala je direktorka i dodala da će, ukoliko bude potrebno, za početak nastave “prepakivati” učenike ili odeljenja.

Na teritoriji grada Smedereva ima pet srednjih i 19 osnovnih škola, sa Muzičkom školom “Kosta Manojlović”.

Sneg je već naneo veliku materijalnu štetu Kuglaškom klubu Smederevo, urušivši im deo zgrade iznad staza, pa su tamošnji prvoligaši od danas onemogućeni da vežbaju i odgovore zahtevima lige.

Kuglaški klub Smederevo postoji više od pola veka, a od 1983. godine se nalaze u montažnoj zgradi pored prostorija Streljačke družine Smederevo, sa kojima planiraju preseljenje u novu Dvoranu Smederevo.

U svim osnovnim i srednjim školama u južnoj Bačkoj i Sremu nastava će početi u ponedeljak, osim možda u dve, u kojima će ili raspored biti promenjen ili početak rada odložen za dan, izjavio je danas Tanjugu načelnik Školske uprave Novi Sad Petar Viđikant.

Posle vanrednog raspusta, zbog snežnog nevremena koje je proteklih dana zahvatilo čitavu Srbiju, najveći broj škola, od ukupno 204 u ta dva okruga, moći će normalno da nastavi rad, a ozboljnijih problema s curenjem krovova imaju škole u Bečeju i Petrovaradinu, rekao je Viđikant.

Zbog veoma lošeg stanja gotovo čitavog sprata osnovne škole “Stevan Đukić” u Bečeju, nastava bi tu mogla da bude pomerena za jedan dan kako bi radovi bili završeni i prostorije postale bezbedne.

Stara zgrada petrovaradinske osnovne škole zasad nije u funkciji, pa će učenici, najverovatnije, biti prebačeni u međusmenu u centralni objekat te škole, kako bi nastava mogla da počne prema planu, objasnio je on.

Viđikant je dodao da su toj školskoj upravi, proteklih snežno-ledenih dana stigle prijave iz više od 30 škola koje imaju ozbiljnijih problema s curenjem vode, naročito iz onih koje imaju ravne krovove, pa je iz bezbednosnih razloga potrebno što pre sanirati te posledice nevremena.

Nastavnici i drugo osoblje u najvećem broju škola i sami su organizovali čišćenje snega, a mnogo toga nabolje će se promeniti i predstojećeg vikenda, tako da nastava u ponedeljak može neometano da počne, rekao je načelnik Školske uprave Novi Sad.