Sindikalci sa liderima Smedereva traže rešenje za Želvoz


23. januar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Beta, Tanjug – Generalni direktor Fabrike železničkih vozila Želvoz Zoran Jokić odbacio je tvrdnje da je odgovoran za nepotpunu dokumentaciju potrebnu za sprovođenje socijalnog programa u fabrici čiji radnici danima štrajkuju.

Stav direktora podržao je i predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović.

– Ministarstvo privrede i ministar (Saša) Radulović, sve češće u javnosti plasiraju teze o neodgovornosti direktora preduzeća u restrukturanju, njihovom izbegavanju da iskažu lične karte preduzeća, a kada treba da se suoče, Radulović izbegava svaku vrstu dijaloga i gazi sopstvene principe na koje se poziva – izjavio je Veselinović.

Jokić je danas, sa predstavnicima pet reprezentativnih sindikata fabrike, danas razgovarao sa gradonačelnikom Smedereva Jasnom Avramović i predsednikom gradske Skupštine Brančetom Stojanovićem.

Istovremeno sa njihovim ulaskom u salu za sastanke četvoro radnika počelo je štrajk glađu u skupštinskoj sali.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović ponovila je da gradska uprava nije adresa koja može da reši problem fabrike i problem radnika i podsetila da su štrajkači polomili gelender na ulazu u skuštinu i oštetili vrata kada su upali u zgradu.

– Pokazali ste čin vandalizma i lomili opštedruštvenu imovinu i to neka vam služi na čast. I tada ste bili upozoreni da opština nije mesto gde se mogu rešiti vaši problemi. Vaš odgovor je bio da ćete prisilom skrenuti pažnju na vaš problem – rekla je gradonačelnica.

Ona je naglasila da radnici imaju prava na sindikalnu borbu za lična prava i da im niko to ne može osporiti.

Predsednik Skupštine grada Branče Stojanović obavestio je predstavnike pet sindikata i direktora fabrike da je državni sekretar Radojko Srbljanović poručio da radnici prvo napuste skupštinsku salu pa da tek potom razgovaraju o svojim pravima i zahtevima.

Oko 400 nezadovoljnih radnika Želvoza provalilo je 15. januara u gradsku skupštinu, tražeći povezivanje radnog staža, overu zdravstvenih knjižica, pokretanje socijalnog programa i isplatu zaostalih zarada od maja prošle godine.

Radnici Želvoza su tokom protesta u martu 2012. spavali u skupštinskoj sali, a štrajkovali su i u februaru 2011. kada je većinski vlasnik Želvoza bio rumunski konzorcijum Grampet i Remar koji je napustio fabriku krajem marta te godine.

Rumunski konzorcijum je ušao u Želvoz u leto 2008. u vreme kada je sindikat organizovao štrajkove zbog privatizacije. U to vreme Želvoz je imao 1.450 radnika, sada oko 800, od kojih je većina na prinudnim odmorima, a trenutno protestuje do 300 ljudi.