SI Đinping u Smederevu: Model saradnje Kine sa zemljama JI Evrope


19. jun 2016. PRIVREDA – Izvor: RTV – Železara Smederevo koju uskoro preuzima kineski Hestil, vratiće sjaj i vitalnost, i preuzeti aktivnu ulogu u povećanju standarda ljudi ali ekonomskog razvoja Srbije, poručio je danas u tom gradu predsednik NR Kine SI Đinping i dodao da će saradnja dve zemlje u Železari biti model ne samo kinesko-srpske praktične saradnje, nego i međunarodne saradnje Kine i Jugoistočne Evrope.

Kineski predsednik je istakao da su Kina i Srbija veliki prijatelji i partneri, da jedni drugima pomažu, a da je kineska strana spremna da produbi praktičnu saradnju.

“Smederevo je poznat istorijski grad i važna industrijska baza Srbije, sa izvrsnom lokacijom, dugom istorijom i dobro osnovom. Uveren sam da će, uz intenzivnu saradnju i iskorišćavanje svoje konkurentnosti i podizanje konkurentnosti srpske kompanije, ona vratiti sjaj i vitalnost”, rekao je on obraćajući se prisutnima u Smederevu.

Smederevo, 19. juna 2016. - Predsednik Kine Si Djinping stigao je u Smederevo, kako bi obisao Zelezaru, koju ce krajem juna preuzeti kineska kompanija Hestil. Obilaskom srpske celicane, Si zavrsava trodnevnu posetu Srbiji.  FOTO TANJUG/ Pres sluzba Predsednistva/ bk
Smederevo, 19. juna 2016. – Predsednik Kine Si Djinping stigao je u Smederevo, kako bi obisao Zelezaru, koju ce krajem juna preuzeti kineska kompanija Hestil. Obilaskom srpske celicane, Si zavrsava trodnevnu posetu Srbiji.

On je pomenuo da je taj projekat još jedan proizvod tradicionalnog prijateljstva srpskog i kineskog naroda, i poručio da će Kina dati maksimalnu podršku za zajednički uspeh.

“Ja bih kineskim saradnicima iz Hestila dao savet da ne daju preveliku garanciju unapred, nego da održe iskreno i ozbiljno obećanje. Moramo da realizujemo dato obećanje da unapređujemo taj projekat”, rekao je on.

Kineski predsednik je istakao da će Hestil, svojim narednim tehnologijama, u saradnji sa srpskim partnerima, otvoriti tržište i dati doprinos za unapređenje životne sredine, bolji životni standard građana i podići zaposlenost u Smederevu.

“Prijatelji, kineski narod se zalaže za put samostalnog i mirnog razvoja, put uzajamne koristi i prosperiteta”, poručio je Si.

On je rekao da je Srbija na važnom strateškom položaju za saradnju Kine sa Centralnom i Istočnom Evropom, i da će u tome igrati važnu ulogu.

Smederevo, 19. juna 2016. - Predsednik kineske kompanije Hestil Ju Jong porucio je danas da je preuzimanje Zelezare Smederevo prilika da se izgradi svetski Hestil, te da ce modernom i ekoloskom tehnologijom koju ce ta kompanija doneti u srpsku celiccanu, ona postati najkonkurentnija u Evropi i primer za druge kompanije. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk
Smederevo, 19. juna 2016. – Predsednik kineske kompanije Hestil Ju Jong porucio je danas da je preuzimanje Zelezare Smederevo prilika da se izgradi svetski Hestil, te da ce modernom i ekoloskom tehnologijom koju ce ta kompanija doneti u srpsku celiccanu, ona postati najkonkurentnija u Evropi i primer za druge kompanije. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

“Radujem me što je saradnja sa Srbijom najbolja među zemljama Jugoistočne Evrope”, rekao je Si navodeći kao primere dobre saradnje dve zemlje most “Mihajlo Pupin”.

“Spremni smo na još bolje rezultate u projektima. Neka ova saradnja bude primer u saradnji Kine sa drugim zemljama Centralne i Istočne Evrope”, rekao je on.

Obraćajući se predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću, radnicima Železare, on je rekao da je došao na poziv Nikolića, a cilj mu je da tradicionalno prijateljstvo i saradnju dve zemlje prodube u korist dva naroda i da se kinesko-srpski odnosi pdignu do novog, višeg nivoa.

Si je prisutne podsetio i na kinesku poslovicu koja kaže: “Udaljenost ne utiče na odnos dobrih prijatelja”.

“Mi smo kao susedi (Srbija i Kina), iako smo desetine hiljada kilometara udaljeni, postoji tradicionalno prijateljstvo koje moramo da negujemo, a razvoj odnosa se suočava sa neviđenim prilikama”, poručio je Si.

Nikolić: Srbija da bude temelj na kojem će Kina graditi svoju poziciju u Evropi

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da bi Srbija mogla da bude temelj na kojem će Kina graditi svoju poziciju u Evropi.

“Svojim proizvodnim kapacitetima, sposobnim i vrednim radnicima, povoljnim poslovnim ambijentom, geografskom pozicijom i evropskom perspektivom, Srbija bi mogla da bude temelj na kojem će Kina graditi svoju poziciju u Evropi. Mi smo svesni važnosti razvoja strateškog partnerstva naših država i pristupamo mu iskreno i puna srca”, rekao je Nikolić.

Smederevo, 19. juna 2016. - Predsednik Kine Si Djinping stigao je u Smederevo, kako bi obisao Zelezaru, koju ce krajem juna preuzeti kineska kompanija Hestil. Obilaskom srpske celicane, Si zavrsava trodnevnu posetu Srbiji.  FOTO TANJUG/ Pres sluzba Predsednistva/ bk
Smederevo, 19. juna 2016. – Predsednik Kine Si Djinping stigao je u Smederevo, kako bi obisao Zelezaru, koju ce krajem juna preuzeti kineska kompanija Hestil. Obilaskom srpske celicane, Si zavrsava trodnevnu posetu Srbiji.
FOTO TANJUG/ Pres sluzba Predsednistva/ bk

On je na ceremoniji u Železari Smederevo, priređenoj povodom dolaska predsednika Kine Si Đinpinga, rekao da su Srbija i Kina sada ušle u novu eru odnosa, koji su na političkom nivou izvrsni, dok su veze dva naroda čvrste i iskrene.

“Svojom bezrezervnom podrškom na međunarodnoj sceni Kina nam stavlja do znanja da je naš prijatelj i da možemo da se oslonimo na nju u svim vremenima”, rekao je Nikolić.

On je naveo da je ekonomska saradnja dobra, ali ni izbliza onakva kakva bi mogla da bude, te da su razgovori koje su srpski državnici vodili sa kineskim predsednikom potvrdili da postoji zajednička spremnost da se na tom planu uradi mnogo više.

Znamo, dodao je, da kineski prijatelji drže do Srbije, a dokaz za to je činjenica da je Kina od svih zemalja centralne i istočne Evrope samo sa Srbijom potpisala sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, što je za Srbiju istinska potvrda negovanih odnosa i unapređenog prijateljstva i vere Kine u našu zemlju.

“Sada su na redu direktne investije, kao što je i ova danas. Zajedno ćemo razvijati proizvodne pogone što će dodatno učvrstiti naše veze. Ovo je način da se umorna srpska privreda razvije, a svako ko bude hteo da radi moći će da ima dostojan posao”, rekao je Nikolić.

Smederevo, 19. juna 2016. - Pripreme za svecani docek predsednike Kine Si Djinpinga u Smederevu. Kruna posete kineskog predsednika Si Djinpinga Srbiji je danasnji  obilazak Zelezare "Smederevo", koju je privatizovao kineski celicni gigant "Hestil", a predsednicima Kine i Srbije, Si Djinpingu i Tomislavu Nikolicu, domacin u Zelezari bice premijer Aleksandar Vucic. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk
Smederevo, 19. juna 2016. – Pripreme za svecani docek predsednike Kine Si Djinpinga u Smederevu. Kruna posete kineskog predsednika Si Djinpinga Srbiji je danasnji obilazak Zelezare “Smederevo”, koju je privatizovao kineski celicni gigant “Hestil”, a predsednicima Kine i Srbije, Si Djinpingu i Tomislavu Nikolicu, domacin u Zelezari bice premijer Aleksandar Vucic. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

Srbija danas ponovo ima čime da se ponosi, naveo je i dodao da će Železara u dobrim rukama uprave iz Hesila i uz stručan rad zaposlenih ponovo predvoditi rast i izvoz iz Srbije.

“Današnji dan sam zaokružio u svom kalendaru, zaokružite i vi, danas je praznik i dan za pamćenje. Ne samo za preko 5.000 radnika Železare i njihove porodice čija je budućnost bolja i ne samo za Smederevo, čiji je privredni gigant ponovo zaživeo, već za celu Srbiju”, rekao je Nikolić.

Da bi cvet budućnosti procvetao, seme smo posejali u sadašnjosti, tokom ove posete, rekao je Nikolić, a to seme je u zajedničkoj izjavi o strateškom partnerstvu i u kamenu temeljcu za novi Kineski kulturni centar.

“To su simboli našeg prijateljstva”, rekao je Nikolić.

Nikolić je podsetio da su naša dva naroda kroz istoriju prolazila kroz teške trenutke, ali da se nikada nisu predali.

“Naši međusobni odnosi uvek su bili prožeti poštovanjem. Sada je vreme da posadimo novo drvo, kao simbol nove ere i naših ekonomskih odnosa. Poštujući jedni druge, oslonjeni na naše poslovično prijateljstvo, zajedno ćemo i u tome uspeti”, rekao je Nikolić.

Vučić: Smederevo će biti jedan od najbogatijih gradova

Predsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da je mnogo energije i ljubavi uloženo u smedervsku železaru, za koju je konačni spas došao zahvaljujući prijateljima Kinezima i predsedniku NR Kine Si Đinpingu.

Vučić je rekao da je kinesko ulaganje novi početak i novi život, ne samo za tu železaru i Smederevo, već za sve građane Srbije, dodajući da će Smederevo biti jedan od najbogatijih gradova naše zemlje.

“Jeste da je Nemačka bogata, ali možete li da zamislite da će Srbija imati 2,5 puta veći rast, a to ćemo moći da imamo i zahvaljujući radnicima Železare, našim prijateljima Kinezima i predsedniku Si Đinpingu”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima kineska čeličana Hestil će od smederevske železare napraviti najbolju evropsku železaru, a priča o njenom spasavanju je “priča o našem, neodustajanju i hrabrosti”.

“Mnogo smo energije i ljubavi uložili u spasavanje smederevske železare, čak i onda kada su mnogi rekli da od nje treba odustati, ali ovo je naša srpska priča o neodustajanju i hrabrosti. Četiri godine je taj put trajao i sada smo uspeli da obezbedimo posao za hiljade ljudi”, rekao je Vučić.

Dodao da nije reč samo o ljudima koji će raditi u Železari, već i o 10.000 koji će raditi za Železaru.

Vučić je, u vezi s tim, pomenuo i da je juče sa kineskim prijateljima razgovarao o novoj slobodnoj zoni u Smederevu.

On je posebno zahvalio radnicima što su poštovali trud i rad onih koji su se za čeličanu izborili.

“Znam da u Srbiji niko ne voli političare, ali hvala vam što ste znali da vidite da je neko proveo dane, nedelje, mesece boreći se zajedno sa vama… I danas sam čekao na suncu tri sata čekajući predsednike i uvek ću biti sa vama i boriti se za najuspešniju Železaru i snažnu i jaku Srbiju”, rekao je Vučić.

“Železara će biti najbolja u Evropi, nećemo izneveriti radnike”

Predsednik kineske kompanije Hestil Ju Jong poručio je danas da je preuzimanje Železare Smederevo prilika da se izgradi svetski Hestil, te da će modernom i ekološkom tehnologijom koju će ta kompanija doneti u srpsku čeličanu, ona postati najkonkurentnija u Evropi i primer za druge kompanije.

“Danas su predsednici dve zemlje, NR Kine Si Đinping i Srbije Tomislav Nikolić, došli u posetu Železari u Smederevu, što je za ovu čeličanu podsticaj. To će nas motivisati da vredno radimo, i ubrzaće razvoj železare”, rekao je Jong pozdravljajući dva predsednika u Smederevu, kojima je danas domaćin, zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Kineskom inicijativom je ostvarena mogućnost da Hestil ubrzano razvije strategiju, a kroz globalno posedovanje resursa i ovladavanje tržištem, pružena je retka prilika da se izgradi svetski Hestil, poručio je on.

“Hestil će u potpunosti koristiti prednost moderne tehnologije, ekološku proizvodnju, menadžmenta, kao i najveće prodajne mreže u svetu. Brzo će se preokrenuti trend nepovoljnog poslovanja, i Smederevo će postati najkonkutrentnija čeličana u Evropi”, istakao je on.

Prema njegovim rečima, Hestil sigurno neće izneveriti ni nade svih zaposlenih u Železari Smederevo. Imamo odlučnost i samopouzdanje, i sposobni smo da obnovimo železaru i da je učinimo primerom na trasi jednog puta”, rekao je Jung čija kompanija će do kraja juna potpuno preuzeti Železaru Smederevo.

On je tom prilikom istakao i da je ovo prilika da se obnavlja prijateljstvo dve zemlje na prelepom Dunavu i da zasvetli punim sjajem.

“Verujemo u uspeh”, zaključio je on.

Kineski Hestil je, inače, krajem aprila potpisao sa Vladom Srbije ugovor o kupovini Železare Smederevo vredan 46 miliona evra.

Kruna Sijeve posete obilazak Železare Smederevo

Kruna posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji je današnji obilazak Železare “Smederevo”, koju je privatizovao kineski čelični gigant “Hestil”, a predsednicima Kine i Srbije, Si Đinpingu i Tomislavu Nikoliću, domaćin u Železari biće premijer Aleksandar Vučić.

Obilaskom srpske čeličane, Si završava trodnevnu posetu Srbiji.

Kineski predsednik je doputovao u društvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, a domaćin im je premijer Aleksandar Vučić.

Svečanosti u Smederevu prisustvuju i članovi Vlade, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Interesovanje medija za posetu Sija Železari je veliko, i već pre sedam sati su se novinarske ekipe iz Srbije, Kine, ali i svetskih redakcija okupile u Palati Srbija odakle su organizovano prevezeni u Smederevo.

Zbog ove posete, autoput od Beograda do Smedereva, privremeno je bio zatvoren, a i kada je ponovo otvoren za saobraćaj, raspoređeni su policajci koji obezbeđuju tu rutu zbog prolaska kineskog predsednika.

Dolazak Sija u Smederevo je dokaz koliko je za kineskog partnera važna Železara, a i radnici i sindikati čeličane, pokazali su transparentima koliko je važna za njih, javlja reporter Tanjuga.

Radnici nose majice i kape sa kineskom i srpskom zastavom, a predstavnici sindikata transparente na kojima piše “Hvala Vučiću”, ili “Hvala što ste verovali u nas”. Nose i transparente sa likom predsednika NR Kine.

Na svečanosti povodom ove posete premijer i gosti obratiće se radnicima, a potom će sa predsednikom “Hestila” Ju Jongom obići toplu valjaonicu i radničku menzu.

Dva meseca od potpisivanja kupoprodajnog ugovora u Železari “Smederevo” rade obe peći, a već su počele i tehnološke i organizacione promene.

Hestil, koji je sa Vladom Srbije potpisala ugovor o kupovini Železare Smederevo za 46 miliona evra, definitivno će preuzeti srpsku čeličanu, kako se očekuje, do kraja juna, saznaje Tanjug.

To je u skladu s predviđenim prelaznim periodom od dva meseca, dogovorenim krajem aprila kada su ministar privrede Željko Sertić i predsednik Hestila Ju Jong potpisali ugovor o prodaji.

Analitičari su tada redom isticali da će, nakon preuzimanja smederevske čeličane od strane kineskog partnera, rast privrede Srbije biti i veći nego što je planirano, da će svih 5.050 radnika zadržati radna mesta, a da će biti otvorena i nova.

“Hestil” se obavezao da će u novi pogon investirati 300 miliona evra, a kineska kompanija, takođe, najavljuje novu stabilnu etapu poslovanja srpske čeličane – povećanje proizvodnje, smanjenje troškova, nove investicije i proizvode.

“Do kraja ove godine, mi ćemo raditi na strateškim planovima, a od 2017. godine treba da počne proizvodnja. Nadam se da ćemo do kraja 2017. postići maksimalni proizvodni kapacitet, a to je oko dva miliona tona čelika”, rekao je predsednik “Hestila” Ju Jong u subotu na ceremoniji potpisivanja ugovora o prodaji Železare Smederevo.

Predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Železare Mileta Gujaničić ističe da je “Hestil” jedna moćna kompanija, u kojoj je sve uređeno do poslednjeg detalja.

“Nešto na čemu oni rade, usavršavaju i nešto za čim će Evropa imati potrebe je zeleni čelik i to će raditi naša čeličana”, istakao je on.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović izjavila je da poseta kineskog predsednika Smederevu predstavlja istorijski događaj za taj grad, ističući da razvoj smederevske industrijske zone ne bi bio moguć bez podrške premijera Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Ona je rekla da poseta kineskog predsednika za Smederevo predstavlja početak nove ere u privrednom razvoju grada.

Potpisivanje ugovora o prodaji inicijalno je dogovoreno što je u novembru 2015. delegacija Srbije predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem posetila Kinu.

Kada je ugovor potpisan, Vučić je poručio da je to veliki dan za sve radnike smederevske železare, da su takav dan i zaslužili, nakon mnogo godina neizvesnosti, neprospavanih noći i razmišljanja hoće li moći da prehrane svoje porodice.

Inače, kineska kompanija Hestil je najveći proizvođač čelika u Aziji, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona.

Grupa je vlasnik 37 visokih peći, od kojih 23 visoke peći imaju kapacitet više od 1.000 kubnih metara, a prošle godine je proizvela 47,8 miliona tona čelika.

Prihod Hestila u 2015. godini iznosio je 43,7 milijardi dolara.

Na globalnom nivou zapošljava više od 120.000 radnika i u velikoj meri doprinose društvenom bogatstvu u svim geografskim područjima gde rade.

Kineska kompanija ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Kine, u više od 30 zemalja i regiona, kao što su SAD, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hongkong.