Šesta Evropska liga mladih uspešno završena finalnim mečevima u Smederevu


Foto: Vladimir Gogić
07. oktobar 2014. SPORT – Evropska liga mladih 2014 uspešno je završena u nedelju, 5. oktobra, uzbudljivim mečevima za medalju vazdušnom puškom i vazdušnim pištoljem. 58 takmičara iz 13 zemalja su došli u Srbiju da se bore za medalje i trofeje. Streljački savez Srbije i Streljačka družina „Smederevo“ su ljubazno ponudili da organizuje finale u Smederevu, gradu sa 127 godina dugom tradicijom u streljačkom sportu.

Od početka godine mladi sportisti širom Evrope su se kvalifikovali u dva koraka da uđu u prestižno finale Evropske lige mladih. U disciplini vazdušnom puškom učesnici su došli iz Austrije, Hrvatske, Finske, Mađarske, Norveške, Rusije, Švedske i zemlje domaćina Srbije. Takmičari vazdušnim pištoljem došli su iz Češke, Letonije, Poljske, Rusije, Švedske, Švajcarske, Ukrajine i zemlje domaćina Srbije.

Evropska liga mladih je takmičenje mešovitih timova za sportiste uzrasta od 14 do 18 godina. Za mnoge od njih to je prva prilika da steknu međunarodno iskustvo i mnogi sportisti koji su započeli svoju karijeru u Evropskoj ligi mladih osvojili su titule i medalje na Evropskim prvenstvima, Svetskom prvenstvu kao i na Olimpijskim igrama mladih.

31 devojčica i 27 dečaka učestvovolo je u Finalu lige u Smederevu. Posle prvog dana takmičenja u subotu, nakon 3 meča za svaki tim, 4 najbolje ekipe kvalifikovale su se za finalne mečeve za bronzu i zlato u nedelju.

Ekipa iz Poljske osvojila je bronzanu medalju u disciplini pištolj ispred tima iz Češke. U meču za bronzu puškom Mađarska je pobedila ekipu iz Hrvatske.

Timovi Rusije puškom i pištoljem kvalifikovali su se za finalne mečeve u nedelju i u obe discipline uspeli da osvoje zlatne medalje. Strelci pištoljem pobedili su Ukrajinu, a puškom su dobili meč protiv ekipe iz Norveške, nakon izuzetno uzbudljivog meča. Ove dve ekipe su se smenjivali na čelu tokom finala i nakon 20 finalnih hitaca timovi su imali izjednačen rezultat i morao je da se gađa dodatni hitac (shoot-off ). To, međutim, nije dovoljno – još jedan dodatni hitac je morao da odluči pobednika. Sportisti su zaista ponudili gledaocima glavnu atrakciju (highlight) vikenda.

Pored medalja Evropske streljačke konfederacije, timovi koji su izlazili na podijum, takođe su dobili posebne trofeje od domaćina da ih sačuvaju kao lepu uspomenu iz Smedereva. Prelazni pehar Evropske streljačke konfederacije dodeljen timovima Rusije sada će ostati u Moskvi na godinu dana do sledećeg finala 2015. Timovi na podijumu takođe, su dobili specijalne nagrade od Vladimira Lisina, predsednika Evropske streljačke konfederacije – SIUS elektronske mete.

Evropska streljačka konfederacija izražava svoju toplu zahvalnost Streljačkom savezu Srbije na odličnoj organizaciji i velikom gostoprimstvu. Hvala i mladim sportistima i njihovim trenerima za odlične nastupe u duhu prijateljstva i fer-pleja. Evropska streljačka konfederacija pozdravlja sve evropske federacije do Evropske lige mladih 2015. koja će se završiti finalnim turnirom u Švedskoj.

Kerstin Bodin, potpredsednik Evropske streljačke konfederacije