Sertić: Mrtva preduzeća u stečaj


04. septembar 2014. PRIVREDA – Izvor: b92.net – Mnoga od 502 preduzeća koje država nudi na prodaju, teško mogu biti profitabilna, čak i da im se oproste sve obaveze, pa za njih verovatno neće ni biti kupaca.

To je izjavio novoizabrani ministar privrede Željko Sertić.

“Te firme će zato, posle toliko godina veštačkog održavanja u životu, morati u stečaj ili likvidaciju”, kazao je Sertić u intervjuu za novi broj NIN-a.

Naglašavajući da je i do sada Vlada Srbije nastojala da nađe strateške partnere za Železaru Smederevo, FAP, RTB i slične kompanije, koje državu koštaju 700 miliona evra godišnje, Sertić je istakao da to nije nimalo jednostavno, jer je i Evropa u recesiji.

“Moramo da učinimo sve da te kompanije više ne budu teret budžeta i da onima koji imaju tržišnu perspektivu omogućimo novi život. Istovremeno, ne možemo više sebi da dozvolimo luksuz da održavamo u životu kompanije koje ne mogu da opstanu, a na državi je da obezbedi sprovođenje socijalnih programa za radnike koji će ostati bez posla”, rekao je Sertić.

On je dodao da će novac za otpremnine biti obezbeđen rebalansom za ovu i budžetom za narednu godinu.

Komentarišući činjenicu da je Srbija za nešto više od 12 meseci promenila četiri ministra privrede (Mladjen Dinkić, Saša Radulović, Igor Mirović i Dušan Vujović), Sertić je ocenio da “to nije dobra praksa, jer česte promene ministara nose sa sobom i promene ekonomske politike”.

Kako je potvrdio, Vlada će nastaviti da novim investitorima daje subvencije.

“Subvencije su samo jedan od elemenata za privlačenje novih investitora, ali u ovom trenutku, i kada bismo hteli, ne možemo da ih izbegnemo zato što sve zemlje u regionu daju ozbiljne subvencije za privlačenje novih investitora, koji donose i kapital, i znanje i tržište, koje smo mi davno izgubili. Mi faktički sada rešavamo nešto što su zemlje regiona rešavale pre 10, 15 ili čak 20 godina”, rekao je Sertić.

Davanjem subvencija, ocenio je, plaća se cena za kašnjenje reformi.

“Da bi Srbija dobila bolji kreditni rejting i niže kamate na kredite, javne finansije moraju da se konsoliduju. One su sada, sa deficitom od sedam do osam odsto bruto domaćeg proizvoda, problematične”, kazao je Sertić.