Sertić: Kinezi jedini žele Železaru


22. mart 2016. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Za javni poziv za privatizaciju Železare Smederevo, koji je i dalje otvoren, do sada su interesovanje pokazali samo Kinezi, kaže ministar privrede Željko Sertić.

Sertić očekuje da, ako sve bude po planu, ugovor o privatizaciji smederevske čeličane bude potpisan u aprilu.

“S Kinezima smo napravili dogovor, to je objavljeno i nije nikakva tajna. Sa druge strane, imali smo i obaveze kada je reč o međunarodnim konvencijama i pravilima da poziv za privatizaciju bude javan i mi smo taj poziv objavili, pa mogu da se jave svi zainteresovani””, rekao je Sertić novinarima nakon obilaska firme Plamen u Inđiji.

On je naveo da, za sada, osim kineskog Hbisa, nema nijedne zainteresovane kompanije, ali i ukazao da to nije konačno, pa će se broj zainteresovanih znati kad istekne rok javnog poziva.

“Nakon toga slede pregovori oko ugovora, po proceduri koja je međunarodno priznata, a ako bude sve po planu, kako smo do sada razgovarali, možemo očekivati zaključenje ugovora u toku aprila”, rekao je Sertić.

Ministar je istakao da bi, potpisivanje tog ugovora, bio veliki posticaj za razvoj srpske čeličane.

“Ono što su nam Kinezi predstavili i u što verujemo da će se realizovati, nije samo sređivanje čeličane u smislu dovođenja novih tehnologija kako bi proizvodnja bila jeftinija i kako bi automatski s cenom bili konkurentni. Radiće se i na tome da se proizvodnja proširi kako bismo imali završne proizvode viših finalnih obrada u kojima je dodatna vrednost””, objasnio je Sertić.

On je dodao da će od toga biti ne samo direktne finansijske koristi, već će doći i do novih zapošljavanja, veće uplate poreze i doprinosa…