Senić: Imamo ozbiljnog potencijalnog partnera za Železaru


27.decembar 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić izjavio je da su pregovori o rešenju za železaru u Smederevu u toku i da postoji ozbiljan, potencijalni partner za taj kombinat.

“Svi u državi činimo apsolutno sve da dođemo do sprazuma i dogovora. Svesni smo koliko je to veliki problem”, rekao je državni sekretar Senić za Radio televiziju Srbije (RTS).

Ministartsvo finansija i privrede objavilo je danas izmene javnog poziva za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo, u kojem je rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda produžen do 28. februara Osim produženja roka za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda, ostali podaci iz javnog poziva su nepromenjeni, a sadašnja i bivša Vlada Srbije su u toku ove godine više puta produžavale rok za dostavljanje obavezujućih ponuda.

Vlada je prvi put raspisala tender za izbor strateškog partnera Železare 18. aprila, a poslednji put rok za dostavljanje obvezujućih ponuda na tom ternderu je bio produžen u oktobru, a ističe danas.

Ruska kompanija “Uralvagonzavod” se jedina javila na tender za strateškog partnera, a početkom decembra u Železari Smederevo boravila je desetočlana delegacija stručnjaka ekonomskog Instituta čelične industrije “Čermet” iz Rusije sa zadatkom da sagleda stanje srpske čeličane, za potencijalnog strateškog partnera i da prikupi informacije iz oblasti pravnog i finansijskog dela poslovanja.

Većina od 5.000 zaposlenih u Železari su na plaćenom odusustvu i primaju oko 60 odsto zarade, dok je manji broj angažovan na poslovima održavanja.

Železaru Smederevo je Vlada kupila u januaru ove godine od američke kompanije “Ju-es stil” i to za jedan dolar, pošto je ta kompanija saopštila da se povlači iz posla, zbog ogromnih gubitaka i pada cena čelika na svetskom tržištu.

Smederevska železara je pod imenom “Sartid” u martu 2003. prodata “Ju es stilu” za 23 miliona dolara.

Železara je, tokom proteklih desetak godina, bila veliki izvoznik i obuhvatala je do 13 odsto ukupnih prodaja iz Srbije inostranstvu.
Čeličana je osnovana 1913. godine, pod imenom “SARTID” (Srpsko akcionarsko rudarsko topioničarsko društvo).