Saška Janković prelazi na brži zvuk


15. jul 2015. KULTURA – Izvor: Naše novine – Smederevka Saška Janković rešila je da „okrene ploču“. Naime, iako je oduševila publiku svojim baladama, odlučila je da se predstavi u novom svetlu, vedrijim i bržim pesmama. Dokaz za to je njen novi šaljivi singl „Betmen“.

„Betmen“ je naziv nove pesme koju je Saška Janković nedavno promovisala i koja je za kratko vreme našla put do slušalaca. Ovo je, za razliku od balada po kojima je odavno prepoznatljiva, brza i vesela pesma. Saška kaže da je to tek početak i da već sprema novu pesmu u sličnom maniru. To je velika promena imajući u vidu njenu pesmu „Sanjaj“ i nedavni trijumf na 10. festivalu „Stari grad“ u Novom Pazaru, gde je osvojila prvo mesto. Reč je o njenoj autorskoj i veoma emotivnoj pesmi koju je posvetila pokojnim roditeljima, Dobrici i Mirjani Janković. Saška kaže da se dugo dvoumila da li da je eksponira jer je veoma lična.

– Sada znam da je to bio dobar potez jer mi je to pomoglo u daljem oporavku, a u isto vreme numera je postigla uspeh. Sigurna sam da se tata i mama, tamo negde, slažu sa tim i da su ponosni na mene, izjavila je naša sve popularnija pevačica.

Novi spot, nova pesma, „Betmen“?

-Nova pesma je napokon zvuk koji sam želela da plasiram. Malo je šaljiva, ali ozbiljno zvuči. Ona je neki logičan prelaz za buduće pesme koje nameravam da plasiram. Mešavina žanrova, na moj način; bitno je pronaći svoj stil ako si autor.

Gde još možemo da te očekujemo, šta novo spremaš?

– Već spremam sledeću pesmu. Nije me dugo bilo iz privatnih razloga te sad hoću da se “odužim” publici i to brzim pesmama, napokon vedrim i sjajnim za igru. Nastupam po regionu i Evropi sa svojim Beyonce tribute bendom “Single Ladies” što se pretvara u ozbiljnu priču za svet. Ostvarujem i neke saradnje po regionu…

Kakvi su utisci sa Evrovizije? Vidiš li sebe u glavnoj ulozi na toj sceni, da jednoga dana predstavljaš Srbiju…

– Utisci su sjajni! Da, mislim da bi svako voleo da predstavlja svoju zemlju na takvom takmičenju. Ako bude bilo ponovnih opcija, biće mi čast. Dva puta mi je to “izmaklo” 2009. i 2013. kada sam osvojila treće mesto na nacionalnom izboru za Evroviziju, odnosno na “Beoviziji”. Što se tiče same Evrovizije, ovo je bio treći put da sam kao prateći vokal učestvovala na ovom najvećem festivalu na svetu.

Koliko su toga tebi donela takmičenja, koliko su važna za „lansiranje“ talentovanih pevača?

– Bitna jesu, marketinški. Retko kome donesu mnogo toga. Meni jesu prepoznatljivost i marketing, apsolutno. Trenutno smo preplavljeni takvim programima pa je još teže da se ljudi istaknu. Smatram da ima mnogo talenata, ali malo je apsurd takmičiti se ako imate bar dva ista kvaliteta različitog senzibiliteta. Onda je do ukusa publike, žirija, i samo do zanimljivog tv-šou programa koji je jedini cilj svim takmičenjima. Kod nas nije razvijena muzička industrija na način kakav postoji svuda u svetu. Zato nema ko, ili bar retko ko može da ponudi dalju saradnju kada se kamere ugase. To treba da znaju svi koji maštaju da će ostvariti karijeru samom prijavom i učešćem…

Tvoj sledeći korak?

– Nova pesma, novi singl. Kako god ko voli da zove! Zakazani nastupi i još neki kreativni projekti, o kojima, kada za to dođe vreme. Živim u Beogradu. On mi je baza, jer tu mi je posao a i većina prijatelja. Smederevo je uvek u srcu kao rodni grad i dolazim kada mi obaveze to dozvole.