DSS zadovoljan jer neće biti rafinerije


19. januar 2012. DRUŠTVO – Demokratska stranka Srbije izražava zadovoljstvo zbog činjenice da Skupština grada Smedereva nije dala saglasnost na Ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju rafinerije jer je na taj način sprečeno da se iza odluke kolektivnog organa sakrije neviđeno kršenje zakona i nanese ogromna šteta gradu Smederevu i državi Srbiji.
Na ovaj način odbornici Skupštine grada pokazali su da poštuju većinsku volju građana Smedereva.
Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije moraće građanima da objasne zašto su i nakon trodnevnog zasedanja i pokazivanja da su mnogi koraci u proceduri sporni, nejasni i nezakoniti ipak glasali za ugovor.
Izjava gradonačelnika da će se žaliti Ustavnom sudu je bila ishitrena i pretpostavljamo prvi rezultat frustracije nakon odluke Skupštine kakvu nije želeo i očekivao. U najavljeno osporavanje validnosti glasanja na Skupštini i ove odluke može da krene samo neko ko ne zna zakon ili ga zakon ne interesuje.
Jedini logičan i politički korektan čin gradonačelnika Umičevića, posle svega što se dešavalo u Smederevu u protekle tri i po godine, bio bi da podnese ostavku. Ni on niti njegova stranka nisu ispunili ni jedno obećanje, a stanje u gradu je mnogo lošije nego u leto 2008. Saga o rafineriji traje već četiri godine, a nijedan ozbiljan investitor nije počeo nešto da radi u našem gradu. Saga o rafineriji koštala je i stotine miliona novca iz budžeta koji je potrošen za namirivanje i veštački opstanak koalicije na vlasti.
Vladajuća koalicija u Smederevu ne postoji još od raspada zbog rafinerije i izlaska Milana Lukića iz vlasti. Grupa odbornika, koja se od tada naziva većinom, nema koalicioni sporazum, nema program rada, nema saglasnost oko strateških ciljeva, ne zna se tačno ni ko je čini. To nije ozbiljna vlast, već grupa ljudi koja „od danas do sutra“ zadovoljava lične interese na štetu građana. Jedina korist od delovanja vlasti koju u punom mandatu predvodi Demokratska stranka je što su građani mogli dobro da utvrde za koga više nikada ne treba da glasaju.