Sanja Domazet na tribini “O ljubavi”


19. maj 2017. KULTURA – Tribina „O ljubavi“ na kojoj će gostovati književnica Sanja Domazet održaće se u Centru za kulturu Smederevo u ponedeljak, 22. maja sa početkom u 19 sati.

Moć ljubavi, sila erosa, bitno je obeležje umetničkih svetova Sanje Domazet, doživljaja njenih junaka, čulnih i psihičkih ambijenata koje oslikava u svojim delima. Razgovor sa umetnicom biće posvećen ljubavi kao činiocu koji nas, prema rečima jednog od junaka njenih romana, čini dostojnim života, kao životvornoj snazi koja otvara put duševnom rastu i razvoju i daje originalnost našim iskustvima i činovima. Ljubav kroz koju čovek stremi prevazilaženju granica smrtne prirode, ali i njena tamna i snažna veza sa smrću, neiscrpna igra Erosa i Tanatosa, pečat kobi, tuge, agonije, demonskog i tragičnog koji se očituje u ljubavnoj strasti biće evocirani tokom programske večeri. Кao važna problemska polja biće osvetljeni i odnos ljubavi i stvaralaštva u kome se iskustvo stvaranja potvrđuje kao iskustvo ljubavi, a pažnja će biti posvećena i mogućnostima sagledavanja telesne i duhovne ljubavi.

Ulaz na program je slobodan, a moderator je Marko Cvetković, urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo.

Sanja Domazet je autor romana „Кo plače“, „Čitati more“, „Azil“, „Aqua alta“, „Fric“, knjiga eseja „Anatomija zanosa“, „Božanstveni bezbožnici 1 i 2“, knjige priča i drama „Moć maske“. Njana drama „Punjene tikvice“ premijerno je izvedena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1996. godine.

Dobitnik je nagrade za poeziju i prozu, „Izvor žive reči“, Nagrade za esej „Disovo proleće“, Nagrade narodne biblioteke Srbije Žensko pero, Najbolje novinarsko pero, Nagrade Meša Selimović.

Pored književnog rada, Sanja Domazet predaje na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Članovi Uneskovog kluba na Univerzitetu Sorbona imenovali su Sanju Domazet za ambasadora umetnosti.