Šabić: Veoma važno da se ugovor o železari objavi


20. april 2016. PRIVREDA – Izvor: N1info – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pozdravio je najavu Ministarstva privrede da će u narednih nekoliko dana biti javno objavljen Ugovor o prodaji Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil.

Proaktivno objavljivanje informacija o svim, pogotovo najkrupnijm raspolaganjima javnom imovinom i novcem, jedini je ispravan odnos prema pravima javnosti utvrđenim Ustavom i zakonom, saopštila je služba Poverenika.

Poverenik smatra da je veoma važno da se ova najava ostvari i da bi bilo veoma dobro da taj postupak označi početak jedne nove prakse, kakva je Srbiji neophodna, piše u saopštenju.

Kako je navedeno, poverenik upozorava da su još javnosti nedostupne informacije o prethodnom poslovnom aranžamanu u vezi sa Železarom i da Ministarstvo privrede nije izvršilo obaveze koje u vezi s tim ima.

Iako je i tada, prilikom potpisivanja Ugovora o pružanju usluga upravljanja Železarom Smederevo sa HPK MANAGEMENT iz Beograda i HPK ENGINEERING B.V. iz Amsterdama, bilo najavljeno da će on biti u kratkom roku objavljen, ne samo da se to nije dogodilo, nego sadržina Ugovora nije učinjena
dostupnom javnosti ni nakon, po zakonu, obavezujućeg i izvršnog rešenja Poverenika, naveo je Šabić.