Sa Rusima dva plana za Železaru


14. januar 2013. PRIVREDA – U prvoj polovini februara rukovodstvo Uralvagonzavoda doći će u Beograd i predložiti model dalje saradnje na pokretanju Železare Smederevo izjavio ministar Mlađan Dinkić.

„Uralvagonzavod“ je završio kompletnu tehničko-tehnološku analizu za potencijalna ulaganja u smederevsku Železaru – rekao je u subotu u Moskvi ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić. – U prvoj polovini februara njihovo rukovodstvo će doći u Beograd i predložiti model dalje saradnje na pokretanju Železare.

Dinkić je rekao da su mu iz „Uralvagonzavoda“ preneli da će u Železaru morati dosta da se investira, pre svega u profitabilnije proizvode višeg stepena obrade, kao što su beli limovi, ali i da su već napravili model za pokretanje visoke peći.

Finansijski direktor i zamenik generalnog direktora „Uralvagonzavoda“ Ruslan Anatoljevič Kondrašov rekao je u subotu da će ta kompanija, na osnovu završenih analiza, predložiti jednu od dve varijante za pokretanje smederevske Železare.

– Prva varijanta je da u projekat uđemo zajedno sa Vladom Srbije, a druga je da samostalno pristupimo kupovini sto odsto akcija ove kompanije – otkrio je Kondrašov.

Ministar Dinkić u subotu se sastao i sa predsednikom borda direktora ruske VTB banke Andrejem Kostovim, sa kojim je razgovarao o mogućnostima finansiranja projekata u Srbiji.

– Dogovorili smo se da oni finansiraju ove krupne investicije koje su neophodne da bi smederevska Železara radila, ne samo punim kapacitetom već i profitabilno.

Razgovarali smo i o drugim projektima u Srbiji, ali nama je zaista prioritet, najveći izazov i najteži posao, pokretanje Železare u Smederevu – zaključio je Dinkić.

Izvor: Večernje novosti