Sa 1.000 metara skače na dinar


21. decembar 2012. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Kada je nekome sportski aerodrom pred kućnim pragom, kao Smederevcu Aleksandru Cvetkoviću (30), kod izbora sporta nema dileme. Izbor je padobran, avion ili jedrilica.

Cvetković je izabrao padobranstvo, a san mu se ostvario kada je napunio 16 godina i, uz pismeno dopuštenje roditelja, započeo tromesečnu obuku na sportskom aerodromu u Smederevu.

Da je taj sport zavodljiv, pokazalo se još jednom kada je 1998. Aleksandar upisao 40. skok, a njegov otac, Zoran, hteo da proveri šta je to tako privlačno u slobodnom padu. Tada je, posle kraće obuke, skočio prvi i poslednji put ispunivši davnašnju želju.

Na najvećoj svetskoj smotri padobranstva u Dubaiju, završenoj pre nekoliko dana, najzapaženiji rezultat medju od reprezentativcima Srbije postigao je Aleksandar Cvetković plasmanom u finale u disciplini skakanja na metu.

Ništa neobično: kao senior, na svetskom šampionatu u Slovačkoj, Aleksandar, juniorski državni prvak, pre desetak godina osvojio je deseto mesto.

U osam skokova imao je 19 kaznenih poena. U proseku je, skačući sa 1.000 metara, padao 2,3 cm dalje od nulte tačke čiji je prečnik bio tri centimetra. U Dubaiju Cvetković sa postignute četiri nule zaredom, doskokom u centar, bez odstupanja, postavio državni i balkanski rekord. Da ne bude zabune, cilj je sada prečnika dva santimetra, a to je veličina kovanice od jednog dinara!

Aleksandar je pobedio čitav tim legendarne 63. padobranske brigade i veterane sa po nekoliko hiljada skokova. Vojni rok je služio u 63. padobranskoj brigadi.

Padobranstvo je, jasno, skup sport. Padobran domaće proizvodnje košta oko 2.200, kvalitetniji svetski profi padobran 4.000 evra. A za skok, prirodno, nije dovoljno imati samo padobran. Kotizacija za učešće na evropskim takmičenjima blizu je ceni padobrana.

“Osećaj pri skoku? Fenomenalan, fantastičan. Prostor oko vas, brzina leta, strujanje vazduha – to uzburka krv. U glavi je sve: strah, uzbudjenje, lepota, uživanje”, opisuje Cvetković.

Srbiju su u Emiratima predstavljali pored Cvetkovića, Slobodan Terzić i Radoslav Korać iz Padobranskog kluba “Grifon”, Miroljub Janićijević iz ekipe Vojske Srbije “Nebeske vidre”, čuveni paraćinci Ljubiša Naumović i Svetlana Simić iz Aerokluba “Naša krila”.

U skokovima na cilj prečnika kovanice od jednog dinara padobranci iz Srbije su zauzeli 24. mesto. To je veliki uspeh kao što je uspeh i da se uopšte našlo para za odlazak u Dubai.