Rusko-češka firma otkupila dokumentaciju za smederevsku železaru


20. april 2012. DRUŠTVO – Jedna kompanija otkupila je dokumentaciju za strateškog partnera smederevske železare, a u Vladi saznajemo da je reč o konzorcijumu „Junajted grup“ koji čine ruski „Bumaš“ i češki „Plzen stil“.

U moskovskom kabinetu Igora Šamisa, vlasnika konzorcijuma, koji je direktno pregovarao sa srpskim zvaničnicima tokom prethodnog meseca, rekli su da Šamis ne želi da razgovara za novine u trenutku kad je u toku postupak oko prodaje Železare.

Inače, „Bumaš“ koja se bavi proizvodnjom čeličnih lajsni i otkovaka već je učestvovao u srpskoj privatizaciji. U konzorcijumu sa drugom ruskom firmom „Rosmaštorg“ sa pet miliona evra pobedio je na tenderu za kupovinu „Prve petoletke“ iz Trstenika. Odmah potom, u januaru 2009, odustali su od kupovine domaćeg proizvođača hidraulike i pneumatike pravdajući se svetskom finansijskom krizom.

Ministarstvo finansija objavilo je, na osnovu zaključka Vlade Srbije, javni poziv za izbor strateškog partnera za „Železaru Smederevo“, a rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda ističe 4. maja. Prijave se mogu dostaviti najkasnije do 27. aprila do 16 časova po našem vremenu, a rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda za izbor strateškog partnera je 4. maj do 16 časova.

Izvor: Blic