Ruska inspekcija zadovoljna Železarom


07. decembar 2012. PRIVREDA – Izvor: Blic – Glavni zadatak stručnjaka „Čermeta” jeste da i u toku današnjeg i sutrašnjeg dana sagledaju stanje u železari, kako bi mogli da daju preporuke koji deo pogona može da se zadrži, a gde je moguće i gde će biti potrebno investiranje u nov proizvodni program. „Uralvagonzavod”, potencijalni strateški partner, a za čije potrebe ruski institut i radi ovu analizu, na osnovu mišljenja ruskih inženjera znaće koliko je zapravo potrebno dodatno uložiti u Železaru.

– Ruski inženjeri su zadovoljni stanjem pogona, veći deo su juče obišli, a jedan deo obilaze danas. Kažu da železara ima potencijal, ali je sigurno da će na osnovu stanja na terenu videti koliki bi trebalo investirati – kaže naš sagovornik upućen u posetu.

Glavni zadatak stručnjaka ekonomskog Instituta iz Moskve je izrada studije i procena stanja proizvodnih pogona, mašina i opreme, kao i visokih peći.
Oni su vodeći ruski istraživački centar za kreiranje metalurške tehnologije i nove materijale. Institut obavlja i usluge revizije, analitičke recenzije domaćih i stranih privreda u industriji čelika, istraživanja na tržištu i predviđanje konkurentnosti čelika, kao i poslovnu analizu preduzeća. Njihovo mišljenje biće presudno, s obzirom na to da „Uralvagonzavod“ planira da deo svog proizvodnog programa prebaci i u Srbiju. Šta će biti moguće, znaće se posle analize, koja bi trebalo da bude završena i predstavljena sutra.

Ove aktivnosti, kako ističe Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca u smederevskoj železari, ohrabruju ne samo zaposlene u železari, nego i veći deo metalskog kompleksa u Srbiji.

– Stručnjaci iz Rusije su zaduženi od „Uralvagonzavoda” da urade analize, a imaju i imaće mogućnsot da od menadžmenta kompanije dobiju informacije, vide stanje mašina, postrojenja i pogona. Ipak, mnogo više ćemo znati na kraju njihove posete. Ono što je bitno za nas kao sindikat, odnosno za 5.200 zaposlenih, jeste finalizacija kupoprodaje ili strateškog parnerstva, kao i kakav će biti status zaposlenih – ističe Gujaničić.