Rusi otežu sa ponudom za Železaru


19. februar 2013. PRIVREDA – Ruski “Ural vagon zavod”, iako je najavljeno, još uvek nije spremio ponudu za Železaru Smederevo.

Kako piše Blic, više detalja će se znati krajem ovog meseca, a dodaje se i da Vlada “sprema i alternativno rešenje – za svaki slučaj”.

Pregovori sa ruskim partnerom, a koji je na pretkvalifikacionom tenderu jedini pokazao interesovanje za kupovinu Železare, trebalo je da započnu sredinom ovog meseca. Prema poslednjim, nezvaničnim informacijama iz Moskve, “Ural vagon zavod” je odustao od ideje da postane stoprocentni vlasnik smederevske Železare.

Urađene analize ukazuju im, tvrde izvori Blica, da je mnogo bolje ukoliko država Srbija, sa “Ural vagon zavodom” napravi sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća, sličnom onom koji danas imamo sa “Fijatom” o proizvodnji automobila u Kragujevcu.

“Takva ideja se pominjala i prilikom posete naše delegacije Moskvi. Međutim, ništa slično zvanično nam nije upućeno” – tvrde izvori Blica u Vladi Srbije.

Koja su to alternativna rešenja za Železaru Smederevo, zvanično u Vladi ne žele da govore. Sačekaće, kažu, do kraja meseca. Ali, nezvanično se može čuti da je u pitanju ulaganje u novi program Železare koji bi omogućio da njeni proizvodi nađu kupce u ovom delu Evrope, pa i u Srbiji.

Danas Železara, praktično, i ne radi. Od dve visoke peći, jedna je na režimu tihog hoda, dok je druga potpuno ugašena. Prema tvrdnjama radnika koji održavaju pogone u Železari, visoka peć koja se nalazi na režimu tihog hoda može biti brzo pokrenuta, dok drugoj za ponovni početak rada treba najmanje pola godine.

Zaposleni, a njih ima gotovo 5.000, nalaze se na prinudnim odmorima i dobijaju mesečno 60 odsto prosečne zarade. U početku se, još u vreme vlade Mirka Cvetkovića, mislilo da država može da preuzme rukovođenje čeličanom.

Međutim, novi menadžment, nakon odlaska Amerikanaca, nije uspeo da nađe nove kupce, a prošlogodišnji snežni februar učinio je i da zaleđenim Dunavom u Železaru nije mogao da stiže repromaterijal.

Izvor: Blic