Rusi hoće Železaru Smederevo, ali besplatno?


11. oktobar 2012. PRIVREDA – Izvor: Beta – Ruski državni Uralvagonzavod (UVZ) zainteresovan je za kupovinu Železare Smederevo i o tome pregovara sa srpskom vladom, ali nema nameru da učestvuje na tenderu, piše moskovski dnevnik Komersant.

Prema pisanju lista, kupovinu otežava raspisani zvanični tender, jer je UVZ planirao da “problematično preduzeće dobije faktički besplatno.”

Komersant navodi i mišljenje analitičara da kupovina akcija Železare može postati “veliki teret za korporaciju”, te da su pregovori sa Srbijom više povezani s politikom, nego s privredom.

I dok juče ova ruska kompanija nije ni demantovala ni potvrdila informaciju da je zainteresovana za kupovinu Železare, generalni direktor UVZ-a Oleg Sijenko potvrdio je ovom moskovskom listu da korporacija pregovara o kupovini Železare, ali da “konačna odluka o svrsishodnosti još nije doneta”.

“Železara Smederevo ima potencijal za saradnju i sa filijalama UVZ-a i sa samim UVZ-om na Uralu”, kaže Sijenko.

Izvori Komersanta koji su upućeni u pregovore, navode sa se situacija iskomplikovala kada su srpske vlasti objavile tender za izbor strateškog partnera za Železaru.

UVZ je razmatrao opciju u kojoj će gubitašku fabriku, čiji su kapaciteti objektivno zastareli, dobiti faktički besplatno, a zatim investirati u rad i modernizaciju preduzeća, navodi izvor lista I dodaje da “UVZ nema nameru da učestvuje na tenderu”.

Komersant podseća da je tender za Železaru Smederevo objavljen 7. oktobra i da važi do 19. oktobra, i navodi da u Agenciji za privatizaciju Srbije kažu da mogu da objave imena zainteresovanih firmi tek posle tog roka.

List navodi da Srbija pokušava da proda fabriku od aprila meseca, kada je vlada takođe raspisala tender i govorila da su dokumentaciju dostavile Uralska rudarsko-metalurška kompanija (UGMK), ali da ta kompanija to negira, zatim ukrajinski Donjeckstalj i luksemburška United Pilsen S.A., koja je od 14. septembra i sama u bankrotstvu.

Srpske vlasti su zatim govorile o planu da se Železara proda za jedan dolar uz uslov da kupac uloži u modernizaciju, te da je premijer Ivica Dačić govorio da je “velika ruska kompanija” spremna da uloži u Železaru 100 miliona evra.

“Promenu pozicije oko prodaje Železare u Vladi Srbije ne objašnjavaju”, piše Komersant.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Aleksandar Ljubić rekao je da je plan da država ima oko 25 odsto učešća i da će od strateškog partnera tražiti da zadrži sve zaposlene.

Komersant dodaje da UVZ ispunjava uslove tendera, da je njegova zarada od prodaje prošle godine bila tri milijarde dolara. “Drugih očiglednih ruskih zainteresovanih kompanija za sada nema, a u drugim kompanijama situaciju za sada ne komentarišu, ali nezvanično odbacuju mogućnost kupovine”, navodi list.

Dnevnik prenosi i ocenu analitičara Olega Petropavlovskog da kapaciteti Železare mogu da budu suvišni za postojeće strane projekte UVZ, a da je transport čelika u Rusiju neisplativ.

U pregovorima UVZ-a s Vladom Srbije ima više politike nego biznisa: mnoge ruske kompanije, kao što su Gasprom i Rosnjeft, najavljuju razvoj biznisa u toj zemlji, dodao je Petropavlovski.